Украйна прие закона за употребата на оръжие от цивилни

OFFNews 03 март 2022 в 18:26 1520 2

Върховната Рада на Украйна разреши предоставянето на огнестрелни оръжия на цивилни "за отблъскване на руските атаки". "Цивилните не носят отговорност за употребата на огнестрелно оръжие срещу лица, които извършват въоръжена агресия срещу украинската държава, пише в закона", цитиран от УНИАН.

Законът постановява, че по време на военното положение гражданите на Украйна, както и чужденците и лицата без гражданство, които се намират законно на територията на Украйна, могат да участват в отблъскването и възпирането на въоръжената агресия на Руската федерация и да получават огнестрелно оръжие и боеприпаси, в съответствие с процедурата и изискванията, установени от Министерството на вътрешните работи на Украйна, заповедта за одобрение на която по изключение не изисква държавна регистрация в Министерството на правосъдието на Украйна.

Този закон не се прилага за военнослужещи и лица, подлежащи на мобилизация.

В същото време цивилните са длъжни да предадат получените огнестрелни оръжия и неизползвани боеприпаси на Националната полиция на Украйна не по-късно от 10 дни след прекратяването или отмяната на военното положение в страната.

За нарушаване на съответните изисквания гражданите носят наказателна отговорност. Законът влиза в сила от деня на публикуването му и се прилага през периода на военното положение и 10 дни след неговото прекратяване или отмяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

03.03 2022 в 19:03

Тяхна си работа. Само че, законът им по никакъв начин не променя международните закони за водене на война, нито Виенската и Женевската конвенции. А на такова място човек без униформа, или с чуждата унифорва и с оръжие, веднага е труп.
Сама по себе си, тая идея ми прилича на военно престъпление.
 
X

Да помогнем на украинските деца!