Сепаратистите в Харков превзели операта, вместо кметството

OFFNews 07 април 2014 в 22:56 21928 16

Проруският митинг пред областната администрация събра около 500 души.

След Донецк, тази вечер проруски активисти обявиха създаването и на „Харковска народна република”, предаде zn.ua. Част от тях объркали сградата на кметството и погрешка превзели операта.

Според демонстрантите в Харков, републиката ще стане суверенна държава, която ще „гради отношения с другите държави в съответствие с международното право”. Решението за създаване на народна република влиза в сила след одобряването на му на областен референдум.

Демонстрантите са решили още да се обърнат към Виктор Янукович, който да легитимира инициативата. Освен това възнамеряват да помолят Русия да бъде посредник и да гарантира мирното провеждане на референдума в Харковска област.

Около 500 сепаратисти искаха да превземат сградата на областната администрация, но милицията ги спря на стълбището и 80 от тях обявиха решението за създаването на новата репулика във фоайето на сградата.

Местният журналист Вечислав Мавричев съобщи, че група сепаратисти превзела операта и поискала кмета на града да се предаде, но щом стигнали до концертната сграда, разбрали, че са объркали сградата и я напуснали. Според Мавричев, по-голямата част от сепаратистите не са от града и региона.


Сепаратистите объркали оперния театър (вляво) с кметството (вдясно).

Харков (1,4 млн. души) е вторият град в Изтоична Украйна, в който се разиграва подобна демонстрация. По-рано през деня в Донецк, проруски активисти, завзели областния съвет, също провъзгласиха Донецка народна република. Те заявиха, че най-късно до 11 май ще организират референдум за бъдещето на "републиката".

Назначеният от украинското правителство губернатор на Донецка област Серхий Тарута смята, че събитията, които стават сега в Източна Украйна, са насочени към разцепване на страната. Такъв коментар направи и временният украински президент Олександър Турчинов.

Украинското МВР подсили поделенията на милицията в Харковска, Донецка и Луганска област със специални части, които бяха докарани от другите райони на страната. По думите на вътрешния министър, милицията е в състояние да реагира адекватно на ситуацията и да неутрализира всички, които проявят агресия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!