Украйна ограничава дейността на религиозни организации, свързани с Москва

OFFNews 02 декември 2022 в 07:44 1683 1

Володимир Зеленски

Снимка GettyImages

Володимир Зеленски

"Съветът за национална сигурност и отбрана възложи на правителството да предложи на Върховната рада (парламента) законопроект, който да направи невъзможни дейностите в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете за влияние в Русия" - заяви президентът Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитиран от АФП.

Според президента на Украйна държавата трябва да извърши религиозна експертиза на статута на Украинската православна църква за съществуването на канонична връзка с Московската патриаршия и, ако е необходимо, да предприеме предвидените от закона мерки.

През последния месец украинските служби претърсиха главния манастир в Киев и още няколко места за поклонение. Те откриха няколко хиляди долара и проруска литература.

Православната църква в Украйна е разделена на част, зависима от Московската патриаршия и част, представлявана от Киевската патриаршия. Последната през 2019 г. се врече във вярност на базирания в Истанбул патриарх Вартоломей.

Руската православна църква, оглавявана от известния с поддръжката си за Путин патриарх Кирил, осъди претърсванията в Украйна и ги нарече "акт на сплашване", насочен срещу вярващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Слънце

02.12 2022 в 08:17

Кой пише тези глупости - "се врече във вярност на Вселенския патриарх" . Има православна църква призната за автокефална /като Българската/ от Вселенската патриаршия и друга призната за автономна епархия към Руската. Никой не се кълне във вярност на никого, но ви е трудно да проникнете отвъд партийната си послушност.
 
X

Да помогнем на украинските деца!