Украйна иска от Русия 1 трилион долара обезщетение за Крим и Донбас

OFFNews 15 октомври 2015 в 12:58 2860 7

Арсений Яценюк

Украйна иска от Русия поне 1 трилион долара обезщетение за Крим и Донбас. Това обяви в четвъртък украинският премиер Арсений Яценюк.

Имаме две ключови дела в Европейския съд за правата на човека, които са във връзка с анексирането на Крим и от руската намеса в Донецк и Луганск, посочи Яценюк.

По първото дело Украйна настоява за обезщетение от 1 трилион долара, като сумата може да се увеличи на финала на делото, обясни украинският премиер.

Яценюк подчерта, че датата за отговор на Русия по делото е 1 януари 2016 г. и призова Москва да не иска отлагане на делото.

Той допълни, че Украйна има и няколко търговски арбитражни спора срещу Русия, в това число и свързани с компании, понесли загуби заради руската намеса в Крим и Донбас, които в момента също съдят Русия. Киев има и два иска срещу руската газова компания „Газпром“.

Украинският премиер каза още, че Украйна е готова да съди Москва и по въпроса за украинския дълг към Русия в размер на 3 млрд. долара.

След изявлението на Яценюк говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, коментира, че в Кремъл са учудени от намерението на Украйна да иска такова обезщетение.

„Крим е територия на Русия. Донбас е територия на Украйна. Какво общо имат с това 1 трилион долара? Не е ясно“, посочи Песков.

Той допълни, че позицията на Москва за дълга на Украйна не се е променила – Русия настоява да получи цялата дължима сума в срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови