НАТО увеличава присъствието си в Украйна

OFFNews 22 септември 2015 в 19:01 3281 2

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украински представители подписаха споразумение за разширяване присъствието на Алианса в Украйна, заяви президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

Цивилният и военен офисис на алианса в Киев ще бъдат обединени в един, като функциите на новия офис ще бъдат разширени.

Петро Порошенко заяви пред Съвета за национална сигурност, че оставането на Украйна извън НАТО е престъпна политика и правителството му е готово да я преразгледа. Според него влизането на държавата във военния съюз ще бъде гласувано на референдум.

Представители на НАТО са коментирали, че преди това да стане обаче, страната има да редица извърши политически, икономически, социални и военни реформи. За това ще бъдат изпратени съветници в Министерство на отбраната и Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

"Минските споразумения са единственият начин за преодоляване на кризата. Приветстваме всички усилия за зачитане на тези споразумения. Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва. Това дава надежда, но ситуацията все пак остава деликатна", каза Столтенберг.

Той не пропусна възможността да обвини Москва, че подкрепя сепаратистите в Донбас, но подчерта, че не иска конфронтация с Русия и ситуацията между алианса и Кремъл не е студена война, но не е и партньорство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!