Украйна иска да спре корупцията в Чернобил и да го превърне във водеща туристическа дестинация

OFFNews 10 юли 2019 в 21:24 4984 2

Припят

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, който ще помогне Чернобилската зона да се превърне в магнит за туристи, предаде агенция Интерфакс.

С документа се отменят редица предишни забрани като тази за посещенията в отчуждената зона, създава се и „зелен коридор“ за туристите. „Ние сме длъжни да покажем Чернобил на света – на учените, еколозите, историците, туристите. Днес аз подписах указ, който ще стане началото на преобразуването на забранената зона в една от точките на ръста на нова Украйна. Преди всичко ние ще създадем „зелен коридор“ за туристите и ще премахнем предпоставките за корупция“, заяви Зеленски и допълни, че повече няма да има забрани.

Сега според него Чернобил е източник и символ на корупция – „енергетици събират рушвети от туристите, нелегално се изнасят метални късове и се използват природните ресурси“, но той е категоричен, че скоро това ще спре. Зеленски се ангажира Чернобил да бъде превърнат в научен и туристически обект, който ще стане „символ на нова Украйна – без корупция и глупави забрани, с инвестиции и бъдеще“.

По време на посещението си в АЕЦ „Чернобил“ в сряда той посочи, че повече няма да има огромни опашки на КПП и внезапни откази за влизане в зоната, за които човек научава едва при пристигането си до пропускателния пункт. Освен това повече нямало да има забрани за заснемане на видео. Зеленски участва в предаването и въвеждането в експлоатация на новия саркофаг над разрушения на 26 април 1986 г. 4-и енергоблок на атомната централа.

Над 600 000 души са участвали в ликвидирането на последствията от аварията, определена като най-голямата по рода си за цялата история на ядрената енергетика. АЕЦ „Чернобил“ е закрита окончателно на 15 декември 2000 г., а в радиус от 30 км е установена забранената зона. В момента тя е притегателна за туристите, като през 2018 г. е посетена от над 70 000 души, предимно от Великобритания, Германия, Полша, САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

11.07 2019 в 01:28

Леле, що мат'рял за саниране има на снимката! Язък, че си нямат помощи от ЕС.

23293

1

Стефан

11.07 2019 в 00:50

Мъдро, силно, и навременно решение на президент, в чиято страна пета година вилнее гражданска война. И която собствените и феодали унищожават.
Голям държавник, да!:))) Клоунът си е клоун ...
 
X

Подкастът на OFFNews