Украйна: 6-годишно дете почина от обезводняване, след като руски обстрел уби майка му в Мариупол

Гръцкият външен министър заминава за обсадения бедстващ град в опит да пробие блокадата и да закара хуманитарна помощ

OFFNews 22 март 2022 в 16:14 10700 0

Снимка БТА/АП - Vadim Ghirda

Украинска бежанка плаче в автобус, докато чака полицията в Бровари да провери документите и вещите й, Украйна, неделя, 20 март 2022 г. 1600 души, от които 843 деца, бяха евакуирани от село Бобрик.

6-годишно дете е починало от обезводняване сред руините на дома си в бедстващия под руска обсада украински град Мариупол, съобщават украинските власти, цитирани от Ройтерс. То е останало само, след като майка му е била убита по-рано при обстрел на руските сили, който е разрушил жилищната сграда, твърдят те.

Смъртта на детето не е потвърдена от независим източник.

Руските власти не са коментирали съобщението.

Москва отрича да се цели в цивилно население в това, което Руската федерация нарича "специална военна операция".

Този следобед гръцкият външен министър обяви изпращането на хуманитарна помощ за Мариупол. Никос Дендиас заяви, че ще придружи помощта лично, съобщават АНА-МПА и БТА.

Той направи съобщението си след среща с генералния консул на Гърция в града Манолис Андрулакис, който го напусна последен от чуждестранните дипломати. Андрулакис се върна след трудна операция по извеждането му. Той, посланикът на Гърция в Украйна Франгискос Костеленос и генералният консул в Одеса Димитрис Дохцис ще бъдат наградени с ордени.

Дендиас е изпратил официална нота до Украйна, за да улесни доставянето на хуманитарната помощ в Мариупол, и доо Русия с искане да не създава пречки за доставката.

„Тази помощ имам намерение да придружа лично в координация с председателя на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер, с когото вече сме в контакт“, заяви Дендиас.

Той допълни, че приоритет на гръцкото правителство е защитата на етническите гърци в зоната на военните действия, но и на цялото мирно население. Дендиас обяви, че за тази цел ще бъде създадена група за координация и прием в Букурещ, начело на която ще бъдат посланикът на Гърция в румънската столица София Грамата, както и Дохцис и Андрулакис.

Мариупол е почти изравнен със земята. Хората нямат храна, вода, а вече няма и много места, където могат да се скрият. Обстрелвани бяха и болница, и театър, и училище. Все още е неясна съдбата на стотици цивилни, укривали се в последните две сгради. Хората не могат да напуснат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки