Украинското разузнаване: Русия не е имала намерение да разменя военнопленници. Иска да ги пречупи за пропаганда

OFFNews 03 август 2022 в 18:12 5692 1

Разузнаване

Снимка t.me/informnapalm

Според украинското разузнаване пленниците в Еленовка умишлено са убити.

Руската страна не е имала намерение да разменя военнопленници и умишлено е убивала азовци в Еленовка, за да прикрие неподходящите условия и форми на разпит на украинските военнослужещи.

Това бе съобщено в официалния канал на украинското министерство на отбраната в Телеграм, цитирано от УНИАН.

"Разпитите на затворниците се провеждат от следователи от така нареченото "МГБ на ДНР", заедно с представители на ЧВК "Вагнер" и Федералната служба за сигурност на Русия. По време на разпитите активно се използват физически изтезания и побои. Тези мерки не са били насочени предимно към получаване на определена поверителна информация, а към сплашване, физическо унижение и психологическа деморализация с цел да се сломят моралните и психологическите качества на украинските войници. Ако този план бъде осъществен, представителите на ФСБ планират да включат украински пленници в проруски репортажи. Целта на предаването е била да се отрази признанието на пленниците за "извършени от тях престъпления, жестокости срещу местното население, отказ от възгледите на бойците, както и осъждане на действията на украинското ръководство", се казва в доклада.

Разузнаването отбелязва, че тези разпити се провеждат редовно, но не са успешни. Украинските пленници проявяват изключителна смелост и несломима воля.

"Руската страна не е имала намерение да разменя военнопленници и за да прикрие неподходящите условия и форми на разпит на украинските военнослужещи (които биха могли да послужат като доказателство пред съда в Хага), умишлено ги е унищожила. Според наличната информация взривяването на мястото за задържане на украинските пленници е извършено от бойци на Вагнеровата ЧК с помощта на запалително вещество, което е довело до бързо разпространение на пожара в помещенията", пише още в доклада.

Атаката в Еленовка: какво е известно

През нощта на 29 юли взрив избухва в бивша наказателна колония в село Еленовка в окупираната територия на Донецка област. Разрушена е сграда, в която са държани украински военнопленници от завода "Азовстал".

Веднага след експлозията Русия обвини украинските въоръжени сили, че са обстрелвали наказателната колония. По данни на руската страна са убити над 50 украински защитници, а броят на ранените не е известен.

Украинските служби за сигурност заявиха, че взривът в Еленовка е руски терористичен акт с цел прикриване на военни престъпления, дискредитиране на украинските въоръжени сили и прекъсване на доставките на оръжие. Те настояват ООН и Международният комитет на Червения кръст да реагират незабавно на нападението и да изпратят инспекционна мисия в колонията.

Според украинската разузнавателна служба нападението е извършено от наемници от ЧВК "Вагнер" по лична заповед на номиналния собственик на ЧВК Евгений Прихожин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!