Украинските власти: Руските военни са пленили около 200 души при напускането на ''Чернобил''

OFFNews 01 април 2022 в 21:11 4754 0

Снимка Getty Images

Руските военни най-вероятно са пленили около 200 членове на украинската национална гвардия при напускането на атомната електроцентрала "Чернобил".

Това съобщи Юрий Фомичев - кметът на Славутич, града, в който живеят повечето работници от централата, предаде Би Би Си.

Вчера стана ясно, че руските войски са започнали да напускат АЕЦ "Чернобил", след като са били облъчени със значителни количества радиация при копаенето на траншеи на силно радиоактивен терен.

"Смятаме ги за военнопленници" - каза кметът на Славутич, като добави, че от четвъртък няма връзка с членовете на националната гвардия - "Работим по размяна на пленници."

Все още не е ясно дали руските войски са напуснали цялата Чернобилска забранена зона, или само непосредствения район около централата, заяви той.

"Цялата зона на Чернобил е много голяма. Ние не можем да я наблюдаваме цялата - знаем само какво се случва непосредствено около централата, където са нашите работници", обясни Юрий Фомичев. 

Според кмета ситуацията около централата е твърде несигурна, за да се допусне сегашните работници на обекта да бъдат заместени от нова група служители.

Чернобил е мястото на най-тежката ядрена авария в света - през 1986 г., когато един от реакторите се взривява. Около централата беше създадена необитаема зона с площ 4000 кв. км, за да се предпази населението от радиацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови