Украинският президент кани Путин на среща на върха през Фейсбук

OFFNews 08 юли 2019 в 17:48 2746 0

Володимир Зеленски, Украйна

Снимка svoboda.org

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи покана към руския лидер Путин да се включи в преговорите в Минск и го направи с видеообръщение, публикувано в страницата му във Фейсбук.

Преговорите ще бъдат във формата Украйна-Русия-САЩ-Великобритания-Германия-Франция. Сред заявените от украинския държавен глава теми са принадлежността на Крим и конфликтът в източната част на страната.

„А сега аз искам да се обърна към президента на Руската федерация Владимир Путин. Трябва да поговорим? Трябва. Давайте да обсъдим чий е Крим и кой липсва в Донбас? Предлагам следната компания за разговора: аз, вие, президентът на САЩ Доналд Тръмп, премиерът на Великобритания Тереза Мей, канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон. Мястото – мисля, че Александър Лукашенко с удоволствие ще ни приеме в Минск. Ние не променяме и не се отказваме от никакви дипломатически формати, ние предлагаме да поговорим“, казва Зеленски във видеото от страницата си в социалната мрежа.

В Кремъл обещават да проучат предложението на Зеленски. „Това е нова инициатива. Безспорно, тя ще бъде разгледана. Но аз още не мога да говоря за някаква реакция“, е заявил прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от агенциите.

По-рано общението между двамата президенти се ограничаваше до задочни диалози, в частност за ситуацията около издаването на руските паспорти за жителите на Донбас. Владимир Путин твърдеше, че е готов на диалог с Киев, ако Зеленски изпълни предизборните си обещания. Според руския лидер отношенията „между двата братски народа неизбежно ще бъдат възстановени, ако новото ръководство на страната не се прикрива зад русофобски идеи“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови