Убиецът от Орегон питал "Християни ли сте" и стрелял при отговор "Да"

Последна промяна на 02 октомври 2015 в 08:20 7475 13

Снимка Reuters

Убиецът от Орегон е питал "Християни ли сте" и стрелял при отговор "Да", пише CNN ден след убийството на 10 студенти в колеж Umpqua Community.

Това е разказал баща на един от ранените 7 студенти.

Преди да бъде поставена под упойка за операция на гръбначния стълб, Анастасия Бойлан казала на баща си и брат си, че стрелецът влязъл в класната стая стреляйки.

Професорът бил застрелян от упор. Други също били ударени от куршумите.

Всички в класната стая залегнали, а стрелецът им наредил да станат, докато презареждал оръжието си, и започнал да ги пита един по един дали са християни, разказала Бойлан на семейството си.

"Добре, заради това, че сте християни, ще видите Бог само след около една секунда", казал убиецът.

"И тогава той ги застрелваше."

18-годишната Бойлан е била улучена в гърба от куршум, който е засегнал гръбначния й стълб. Прогнозата на лекарите е, че тя ще оцелее.

Убиецът

Масовото убийство в Орегон отне живота на 10 души и рани 7. Убиецът също загина. Все още не е ясно дали той е бил застрелян от полицията или се е самоубил.

"Няма да кажа името му. Няма да му дам славата, която вероятно е търсил", каза шериф Джон Ханлин.

Все пак няколко служители, свързани с разследването идентифицираха стрелеца като 26-годишният Крис Харпър Мерсър.

Снимка: AP

Президентът

Часове след нападението, видимо разстроен президентът Барак Обама настоя за затягане на режима за даване на разрешителни за притежание на оръжие.

"Молитвите вече не са достатъчни. Такива стрелби са станали рутинни", каза президентът, сдържайки трудно раздразнението си.

"Не сме единствената страна на света, в която има граждани с психически заболявания и такива, които искат да наранят други хора. Но ние сме единствената развита държава в света, която вижда такива масови стрелби на всеки няколко месеца".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2015 в 08:01

Защо винаги стрелят в училища? Като са такива разярени пичаги да отидат в някой полицейски участък или казарма...

До "Българин" : при бай ти Тошо имаше убийства - и битови и политически особено- само дето ти не знаеше, както и много други хора

06.10 2015 в 04:44

По времето на Бай Тодор нямаше ни убийци, ни християни.

05.10 2015 в 14:13

Само дето германците, холандците, датчаните и британците не са съгласни. Едно джобно ножче да ти открият с неправилната дължина в джобчето, и хоп - бобитата без церемонии ти слагат белезниците.
Така и трябва. А след трагедията в Порт Артър, Тасмания не толкова отдавна - съвсем свободомислещата Австралия яко затегна режима с огнестрелните оръжия. Само че австралийците реагираха адекватно още от първия печален случай, докато в САЩ все не им увират мозъчетата, и си карат все едно чакат да се върнат времената на Додж сити и Тоумбстоун.

03.10 2015 в 10:23

Статистически е доказано, че там където хората са въоръжени, престъпността значително намалява.
Тъпите идиоти, които се обявяват против оръжието, са малоумни нещастници. Разбира се, това е мечтата (в голяма степен осъществена от педалите в Европа) на всички правителства - гражданите да нямат оръжие.

02.10 2015 в 12:42

wagwan, изсилваш се. Онова келешче Елиът Роджър, което беше извършило масовото убийство защото бил отхвърлян от жени си беше бял. Нима реакцията му не е била крайна? Ясно, че отхвърлянето от обществото играе голяма роля в подобни случаи, но ако тук можем да кажем ''еми, бил е от смесена раса, нормално, че така ще реагира'', то с какво да се оправдаят белите мъже, които са извършителите на 64% от масовите убийства в САЩ от 82-ра до 2015-та? Да се твърди, че хората от смесени бракове (да си кажем направо не-бели хора) обикновено реагират крайно е смешно на фона на това.

02.10 2015 в 11:28

И предишният стрелец е бил от смесен брак. Те обикновено реагират крайно тъй като биват отхвърляни от жените в по-голяма степен. Представете си как нерелигиозен мулат ще си намери жена в общество където 90% са християни и отхвърлят различният етнос с цел да съхранят расата си. Ами трудно. Това е мултикултурността.

02.10 2015 в 11:28

Някой "човек" ако иска да стори зло, никакви забрани и ограничения не могат да го спрат. И все ще е така, докато религията държи лиценза за духовност и осъзнаване, направлявайки тълпите в желана от историческия контекст посока. Когато процесът на самоосъзнаване на човека като висше творение излезе от църквите и влезе в ежедневието, когато радостта от живота стане неразделна част от бита, тогава всички индивиди любещи оръжията, агресията, противопоставянето ще изчезнат по естествен път. На този процес изкуствено се пречи, но той е като лавина, рано или късно ще си премаже низшите по пътя си.

02.10 2015 в 11:28

Баламурници сте всички, които смятате, че оръжието трябва да се забрани за обикновените хора. Над 90% от престъпленията стават със служебно оръжие. Това нещо да ви говори?

Никой ли не се пита защо на този случай е дадена гласност?
Искат да разоръжат народа. Дори американското правителство взима да го е страх от народа, защото поумнява. Въоръжен народ = заплаха за властта.
Колко случаи има вече на хора в САЩ, в които хора не са нарушили закона и с тях се гаврят полицаи само защото са въоръжени и то законно.

Законът е да те пази от най-съвестните. От недобросъвестния никой не може да те опази. Всеки ненормалник може да намери или да си направи оръжие, за да застреля или убие, по какъвто и да е начин друг човек.

Не оръжията убиват хората, хората убиват хората.

02.10 2015 в 10:42

Най-въоръжената нация въобще не са американците, а швейцарците. Във всеки дом на последните има автоматично дългоцевно оръжие. И няма инциденти, като в САЩ. Значи проблем не е наличието на оръжие, а психичното здраве на нацията, народопсихологията и уважението към Закона.

А оръжието е нещо, което е по-добре да го имаш и никога да не ти потрябва, отколкото веднъж да ти потрябва и да го нямаш.
Всеки български гражданин, с минимум средно образование, психично здрав, без криминални прояви, незлоупотребяващ с алкохол и неупотребяващ наркотици, трябва да има правото да притежава огнестрелно оръжие, както и неотменото право на самозащита !