Турция пусна в НАТО Финландия и Швеция, меморандум урежда страховете на Анкара

OFFNews 28 юни 2022 в 22:21 811 4

Тристранната среща даде зелена светлина за членството на Финландия и Швеция в НАТО

Снимка НАТО

Тристранната среща даде зелена светлина за членството на Финландия и Швеция в НАТО

Турция се е съгласила да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Това обяви президентът на Финландия Саули Нийнистьо. След тази среща на върха двете страни ще получат официално статут на поканени страни, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Финландия Саули Нийнисте и премиерът на Швеция Магдалена Андерсон се срещнаха в Мадрид във вторник под егидата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На тази среща лидерите се споразумяха за тристранен меморандум за справяне с легитимните опасения за сигурността на Турция, проправяйки пътя към членството на Финландия и Швеция в НАТО. Меморандумът беше подписан от външните министри на трите държави – Мевлют Чавушоглу от Турция, Пека Хаависто от Финландия и Ан Линде от Швеция – в присъствието на тримата национални лидери и генералния секретар.Според думите на Нийнистьо Турция, Швеция и Финландия са подписали тристранен меморандум за “разширяване на пълната подкрепа срещу заплахите за тяхната сигурност”.

“Конкретните стъпки на нашето влизане в НАТО ще бъдат уточнени от съюзниците в пакта в следващите два дни, но това решение е неизбежно.” - обяви финландската страна в официално съобщение.

“Радвам се, че мога да приключа този етап по пътя на Финландия към членство в НАТО. Не мога да дочакам плодотворните разговори на тема ролята на Финландия в НАТО с нашите бъдещи партньори тук в Мадрид.” - написа президентът на Финландия.

Разширяването изисква съгласието на всички страни членки на пакта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

29.06 2022 в 11:47

Ей това е. Извъргът Путлер нападна Украйна, за да не влезе в НАТО. В резултат на това получава Швеция и Финландия в НАТО.
Границата на Финландия със СССР2 е в пъти по-голяма от границата на Украйна със СССР2.

-529

3

6екеr4о

29.06 2022 в 10:11

Чудесна новина! Но дали са обещали на Ердоган самолетите Ф-16, за които настояваше!?

22548

2

dolivo

29.06 2022 в 00:19

дано не го издухат арменците накрая

2073

1

Johnny B Goode

28.06 2022 в 22:27

Понаправи се малко на интересен Ердоганчо, набиха му канчето и кандиса.

 
X

Подкастът на OFFNews