Турция призова ООН да сложи край на 'клането' в Източна Гута

OFFNews 24 февруари 2018 в 21:05 5030 3

Снимка Reuters

ООН трябва да сложи край на "клането" в Източна Гута, заяви днес говорителят на турския президент преди гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция за 30-дневно спиране на огъня в Сирия, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Очакваното снощи гласуване в Съвета за сигурност на ООН за проекторезолюция, предвиждаща 30-дневно хуманитарно прекратяване на огъня в Сирия, бе отложено за 17.00 ч. по Гринуич (19.00 ч. българско време) днес. Световната организация все още е разединена по въпроса за кръвопролитния конфликт в Сирия.

Продължилите с часове преговори, целящи да се избегне вето от страна на Русия, ключов съюзник на режима на сирийския президент Башар ал Асад, получаващ от нея решаваща военна помощ във войната, приключиха с изготвянето на нов проект, предвиждащ незабавно спиране на огъня.

Турция е един от основните поддръжници на бунтовниците, които се борят за свалянето от власт на Башар ал Асад. Анкара призова днес света да сложи край на една от най-смъртоносните кампании на проправителствените сили срещу бунтовниците в седемгодишната гражданска война в Сирия.

"Режимът на Асад извършва клане в Източна Гута. Целият свят трябва да каже заедно "стоп" на това клане", написа в Туитър Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън.

Над 500 са цивилните жертви при бомбардировките в Източна Гута за седем дни, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Сред загиналите има над 120 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

24.02 2018 в 21:49

Ердоган май се моли някой да изгори и авиацията му в Африн, освен танковете, които кюрдите и сами палят като свещи.
Ако тия дни не е влизал в интернета, то сирийците вече са се научили на новите си Панцери, а вчера в Хмеймим кацна ескадрила Су-35, звено Су-57, и два А-50.