Турция отменя извънредното положение след изборите в неделя

OFFNews 19 юни 2018 в 15:12 2646 0

Турските власти имат намерение да се заемат с въпроса за отмяна на режима на извънредно положение след изборите на 24 юни, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия НТВ, цитиран от БТА.

След изборите ще отменим извънредното положение. Ще създадем комисия, която ще работи по този въпрос, обясни Чавушоглу.

Той добави, че режимът на извънредно положение всъщност е "временна мярка" и "е бил въведен, за да бъдат взимани бързи решения в рамките на борбата срещу тероризма".

По думите му Анкара осъзнава, че новото правителство, което ще бъде формирано след изборите, няма да може да работи при режим на извънредно положение.

Извънредното положение в Турция бе въведено след опита за преврат през юли 2016 г., а след това беше удължавано няколко пъти.

Извънредното положение дава на президента Реджеп Тайип Ердоган и на правителството право да приемат нови закони, заобикаляйки парламента, както и да ограничават редица права и свободи.

Във връзка с критиките на Европа към приетите от Анкара мерки Чавушоглу каза, че режимът на извънредно положение не влияе на отношенията на Турция с ЕС и на прилагането на споразумението за мигрантите.

Турският външен министър заяви днес още, че Турция "купува руските зенитно-ракетни системи С-400 и тази тема е затворена". Той добави, че Турция няма намерение да се откаже от тази сделка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови