Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Турция отменя извънредното положение на 18 юли

OFFNews 13 юли 2018 в 21:31 1542 0

Извънредното положение, въведено в Турция след опита за преврат от 15 юли 2016 г., няма да бъде удължавано след 18 юли вечерта, когато ще изтече сегашното, обяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава АФП, цитирана от БТА.

"Борбата срещу тероризма ще продължи в рамките на сегашните закони", но извънредното положение би могло да бъде възстановено "в случай на извънредна ситуация", заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

Турските власти въведоха извънредно положение на 20 юли 2016 г. след опита за преврат от 15 срещу 16 юли, за който Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Самият Гюлен отхвърля обвиненията.

Извънредното положение, което първоначално бе въведено за срок от три месеца, бе подновявано непрекъснато оттогава, което породи все по-остри критики срещу този режим, който значително разширява пълномощията на президента и на силите за сигурност.

В рамките на извънредното положение турските власти осъществиха безмилостно преследване на предполагаеми привърженици на Гюлен.

Но освен предполагаеми пучисти чистките засегнаха и прокюрдски опозиционери, критични към властта медии и неправителствени организации.

След опита за преврат близо 77 000 души бяха изпратени в затвора, а над 150 000 бяха уволнени или временно отстранени от работа.

Мащабът на чистките предизвика безпокойство и критики от страна на неправителствени организации и на западни партньори на Турция.

Отмяната на извънредното положение "няма да открие пътя за отслабване на борбата срещу тероризма", посочи Калън. "Нека никой да не се притеснява. Тази борба ще продължи с решимост", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!