Турция блокира YouTube заради разкритие за военна провокация

OFFNews 27 март 2014 в 21:33 8870 7

Снимка: techspot.com.
Снимка: techspot.com.

Турските власти спряха днес достъпа до YouTube в страната, след като на сайта за видео споделяне се появи аудио запис на секретна среща на турски високопоставени лица.

На него се чува как външният министър, представители на армията и службите за разузнаване обсъждат вероятна военна намеса на Турция в Сирия, предава AFP.

Според Илхан Танир от турския вестник "Today's Zaman" на записа се коментира възможността за изфабрикуване на атака срещу Турция от сирийска територия, която да даде повод на страната да обяви война на съседката си.

Турското външно министерство твърди, че записът е манипулиран, но според BBC премиерът Ердоган е потвърдил достоверността на изтеклия запис на събрание в Диарбекир в четвъртък.

"Дори са си позволили да публикуват среща, засягаща националната ни сигурност", коментира той. "Това е злодеяние, това е липса на всякаква чест...на кого може да помогне човек, като направи аудио шпионаж на такава важна среща?"

Блокирането на YouTube предизвика вълна от недоволство из страната, като повечето вестници публикуваха новината на челно място в сайтовете си.

В писмо от Google. Inc., които са собственици на сайта за видео споделяне, говорителката Аби Татън казва, че компанията е получила сигнали, че някои потребители в Турция не са могли да получат достъп до YouTube. "Няма никакви технически проблеми от наша страна, но ще продължаваме да следим ситуацията", добавя още тя.

Мярката бива взета само ден, след като съд в Анкара определи, че правителството не може да продължи да налага забраната на Twitter, която е в сила от миналата седмица.

Въпреки ограничението много турски потребители намериха начин да ползват социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл