Мащабен турски Twitter бойкот срещу Ердоган

OFFNews 24 март 2014 в 11:33 1948 8

Мащабен бойкот срещна заплахата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че ще забрани социалната мрежа Twitter в Турция.

Ден, след като Ердоган обяви, че Twitter ще бъде „изкоренена” от страната, милиони туци заляха с "туитове" социалната мрежа в знак на протест.

Турският сайт Zete съобщи за 2.5 млн. „чуруликания” от началото на забраната, което е рекорден трафик за Турция. 

„Туитър” съобщи за 10 млн. потребители в Турция.

Популярността на социалната мрежа нарасна „бързо по време на протестите в парка Гези миналото лято, като хората го използваха да обменят виждания и получаване на информация, която не е отразена в главните медии с връзки с властите”, според Амнести интернешънъл.

В същото време турските власти засилват мерките с цел да блокират достъпа до Twitter. Интернет доставчици блокират IP адреси, използвани от Twitter.

Турските телекомуникационни власти съобщиха, че достъпът ще бъде възобновен когато Twitter премахне „незаконното съдържание”, визирайки разпространени в социалната мрежа аудио записи, поставили Ердиган в центъра на корупционен скандал.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле каза, че свободата на комуникиране и свободното избиране на средствата за комуникиране са „фундаментална ценност на ЕС”.

Заместник-председателят на ЕК Нeли Крус критикува забраната на „Туитър” като „неоснователна, безсмислена и страхлива”.

„Решението да се блокира „Туитър” е безпрецедентна атака срещу свободата на интернет и свободата да се изразяваш в Турция”, каза Андрю Гарднър, изследовател на Турция в Амнести интернешънъл.

„Драконовите мерки, въведени от турския закон ограничаващ интернет, показват докъде правителството е готово да стигне за да предотврати антиправителствените критики”, каза Крус.

Белият дом призова Турция да възстанови достъпа до „Туитър”.

Говрителят Джей Карни каза пред репортери, че Съединените щати са изразили своето „сериозно безпокойство” пред турското правителство.

Държавният департамент на САЩ също осъди забраната.

„Независимата и неограничена медия е важен елемент от демокрацията, отвореното общество, и е решаваща за осигуряване на официална прозрачност и отговорност. Демокрациите са укрепвани от разнообразието на обществените мнения”, се казва в изявлението на Държавния департамент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!