Турската полиция предотврати атентат в истанбулски мол

OFFNews 10 януари 2015 в 09:32 6235 4

Турската полиция предотврати атентат в истанбулски мол

При съвместна операция на турската полиция и националната разузнавателна служба МИТ е бил предотвратен опит за бомбен атентат в истанбулски мол, съобщава електронното издание на в. Hurriyet.

Двама предполагаеми извършители били заловени в момент, когато са подготвяли терористичен атентат. Преди това те били проследени от службите. След това била предприета операцията по задържането и обезвреждането им. При ареста у двамата били намерени експлозиви с часовников механизъм.

Според турски медии, които се позовават на информация от полицията, задържаните били от лявоекстремистката групировка Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), която е забранена.

Междувременно от групировката отрекоха да имат нещо общо със случая.

Съобщено бе, че разпитът на задържаните в полицията продължава.

Само преди няколко дни един полицай беше убит, а друг - ранен, след самоубийствен атентат, извършен от англоговоряща жена камикадзе в центъра на Истанбул. Жената се е самовзриви срещу полицейски участък край площад Султанахмет, един от най-оживените туристически райони на Истанбул.

Тя е носела никаб - черно покривало, покриващо главата с процеп за очите, и се е представила за туристка.

Жената се самовзривила преждевременно, преди да влезе в сградата на полицията, защото е била спряна от охраната на входа.

Секунди преди атентата тя е казала на английски език на полицаите, че е забравила вътре портмонето си. При нападението бяха ранени двама полицаи, единият от които почина по-късно в болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови