Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Труден избор пред Меркел въпреки убедителната победа

Елица Мартинова 23 септември 2013 в 11:02 1955 0

Ангела Меркел Снимка: EPA/БГНЕС
Ангела Меркел Снимка: EPA/БГНЕС

Въпреки убедителната си победа на изборите германският канцлер Ангела Меркел няма време да се порадва на успеха си, защото още от днес трябва да се изправи пред трудните преговори за коалиционен партньор.

Изборният ден донесе на Християндемократическия съюз (ХДС) 41,5% от вота на избирателите. Коалицията изпревари значително най-сериозния си опонент – Социалдемократическата партия (СДП), която получи 25,7% от гласовете.

Това е най-силният резултат за ХДС от 1990 г., което показва, че германците одобряват политиката, която Меркел води по време на сериозната криза в еврозоната, пише Reuters.

Онлайн изданието на Der Spiegel пък обяви, че след внушителния резултат на изборите, Германия спокойно може да се обяви за „републиката на Ангела Меркел“.

Макар да бе изкусително близо до възможността да управлява с пълно мнозинство, на ХДС все пак не му достигна малко. От общо 630-те места в Бундестага коалицията получи 311 – с пет по-малко от нужните за абсолютен триумф. Това означава, че Меркел ще трябва да води преговори за възможен коалиционен партньор. Тази задача нямаше да бъде толкова тежка, ако в парламента бяха влезли обичайните съюзници на канцлера от Партията на свободните демократи. За пръв път от близо половин век насам обаче те не успяха да прескочат 5-процентовия праг за влизане в Бундестага.

Най-вероятната алтернатива пред Меркел е да вдъхне живот на широка коалиция със СДП, смятат анализаторите на Reuters. Това би осигурило стабилно управление за Германия, което ще е от полза и за целия Европейски съюз. Въпреки това преговорите по такова широко обединение биха могли да продължат с дни, дори със седмици. ХДС и СДП вероятно ще имат сериозни търкания за някои от политиките, а вероятно ще спорят и за министерските кресла.

Ако не успее да постигне консенсус със СДП, Меркел най-вероятно ще се обърне към лявоориентираната Зелена партия, която получи 8,6% или общо 63 места в Бундестага . Преговорите за този съюз обаче биха били дори още по-обтегнати, тъй като по време на предизборната си кампания зелените неведнъж подчертаха, че не допускат коалиция с Меркел.

Най-малко вероятната хипотеза, според анализаторите, е ХДС да се опита да привлече за партньори и Зелената партия, и Левицата, която ще има 64 места в парламента. На теория това също би осигурило широка коалиция с 438 депутатски места за Меркел. На практика обаче политическите различия между ХДС и останалите две партия са почти непреодолими и преговорите за подобно обединение биха граничили с невъзможносто, смятат анализаторите.

Каквато и стратегия да избере обаче Меркел и нейният Християндемократичен съюз ще трябва да се справят с трудни преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!