Как Европа вижда немските избори

21 септември 2013 в 06:30 2191 1

Федерални избори в Германия на 22 септември
Федерални избори в Германия на 22 септември

На 22 септември, неделя, ще се проведат федералните избори в Германия. 

Един срещу друг се изправят настоящият германски канцлер Ангела Меркел, кандидат на Християндемократическия съюз, и Пеер Щайнбрюк от Германската социалдемократическа партия. 

Ден преди изборите социологическите проучвания показват еднаква подкрепа и за двамата кандидати. Според редица специалисти обаче едни от най-важните избори в Германия са скучни. Като основна причина те посочват икономическата стабилност на страната и липсата на големи сътресения. 

Те дори отиват по-далеч, като казват, че по-интересен е изходът от изборите за по-бедните държави, отколкото за Германия.

Как се гледа на изборите в другите страни от ЕС? В поредица от кратки блогове експерти от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) изследват как мисли останалата част от Европа.

Сред тях е политологът Димитър Бечев - директор на ЕСВП-София.

Полша – Пьотр Бурас

„След изборите Полша очаква новото германско правителство да вземе под внимание интересите на страните, на които предстои да се присъединят към Еврозоната, в преговорите около нови инициативи като Банковия съюз и реконфигурацията на институциите на ЕС“ – Пьотр Бурас.

Франция – Томас Клау

„На пръв поглед перспективата за канцлер социал-демократ в Берлин би трябвало да е много привлекателна за френския президент и неговото политическо мнозинство. Реалността обаче може да бъде съвсем по-различна“ – Томас Клау.

Италия – Силвия Франческон

„Италианците не чакат толкова резултатите и разкриването на една победна коалиция под каквато и да е форма, колкото очакват диктата на изборната кампания да приключи и Берлин да започне да работи по ключови европейски проблеми“ – Силвия Франческон. 

Испания – Хосе Игнасио Торебланка

„Испанците правилно обясняват повечето от проблемите си чрез местни фактори и поради това смятат, че решението им трябва да се търси повече в политическото и икономическо възстановяване вкъщи, отколкото в чудеса, идващи отвън. Когато Германия гласува, испанците искат малко и очакват още по-малко“ – Хосе Игнасио Торебланка.

България – Димитър Бечев

„Българската апатия може да се превърне в ангажираност при малко вероятния случай, в който предстоящото немско правителство, в какъвто и да е състав, натисне сериозно към реформа на европейските институции“ – Димитър Бечев.

Великобритания – Никълъс Уолтън

„Съществува реално признание за това, че Германия е изравнила политическата си тежест в европейските въпроси в съответствие с икономическата си тежест и че всяка радикална промяна в канцлерството би породило усложнения, които ще се усетят извън Берлин“ – Никълъс Уолтън.

Аудио запис с авторите на блоговете можете да чуете тук. Докладът на ЕСВП за изборите в Германия „Немските избори: какво очаква Европа и какво Германия няма да направи“ от Улрике Геро можете да прочетете на интернет страницата на Съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови