Тригодишна присъда за младеж, заплашил Обама във Фейсбук

Лъчезар Вълев 23 август 2012 в 09:44 2990 1

Американски студент бе осъден на три години пробация заради това че публикувал заплахи срещу президента Барак Обама във фейсбук, предаде Асошиейтед прес. 

В интернет постинг 21-годишният Йоакин Серапио се заканил да забие куршум в главата на Обама. В друго публикувано съобщение той поискал помощ, за да убие президента.

Заплахите били публикувани през февруари по повод реч, която Обама произнесъл в Университета на Маями.

В извинително писмо към президента, Серапио определи действията си като "детинска глупост".

"Мислех, че написаното ще бъде видяно само от малка група мои приятели", оправдава се младежът.

Вместо това, малко след като той пуснал текста в социалната мрежа, няколко агенти на "Сикрет сървис" били вече пред вратата му.

в допълнение към пробацията, която включва четири месеца домашен арест, Серапио ще трябва да напише във фейсбук пост, в който да обясни как съобщенията могат да имат тежки последствия.

Осъденият ще трябва да положи и 250 часа обществен труд, като задачата му ще бъд е да съветва студенти и други млади хора.

Това не е първият случай, в който Обама става обект на заплахи.

В началото на седмицата съдът в Сиатъл, щата Вашингтон, повдигна обвинения на 31-годишния Антон Калури в отправяне на заплахи за смърт срещу Обама по електронната поща.

Освен това Калури бил въоръжен и нападнал представител на ФБР при своя арест в предградие на Сиатъл.

При друг случай Оскар Рамиро Ортега-Ернандес бе обвинен в опит за убийството на Обама, след като стреля по Белия дом през ноември, без да нарани никой.

Срещу Ортега има повдигнати общо 19 обвинения. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови