Три товарни кораба пробиха руската блокада към Украйна през Черно море

Красимир Крумов 01 август 2023 в 08:57 14894 5

Снимка Markus Jonsson mastodon.world/@auonsson

Три търговски кораба са пробили руската блокада в Черно море и се насочват към пристанищата на Дунав, показват данните от сайтовете за проследяване на морски съдове като vesselfinder.com. Плавателните съдове се движат „на светло“, с включени транспондери, като не крият нито маршрута си, нито крайните си цели и предизвикаха коментари в социалните мрежи и специализираните форуми.

Корабите Ams1, Sahin 2 и Yilmaz Kaptan - открито декларират точки в Украйна като пристанища на дестинация чрез автоматичната система за идентификация на кораби, Институтът за изследване на войната (ISW). Съдовете са собственост съответно на компании от Израел, Гърция и турско-грузинска фирма.

„Съобщенията за три цивилни кораба, плаващи безпрепятствено към Украйна, може да означават, че Русия или не желае, или не е в състояние да спре и да претърси тези неутрални кораби“, заключава ISW.

Ams 1 е вдигнал котва на 29 юли от пристанището в Истанбул, в момента се намира на делтата на Дунава и e посочил като дестинация пристанището в Измаил, където се очаква днес към обяд. Корабът е регистриран под флага на Сиера Леоне.

„И вече днес Ams1, плюещ руските заплахи, влиза в украинския ръкав на Дунав. Сигурността на преминаването се осигурява от американския противокорабен самолет P8 (зареден с гориво в небето на Румъния). Подкрепяща информация се предоставя и от разузнавателния дрон Forte12 RQ-4“, коментира Ukraine Front Lines. Според траковете в MarineTraffic е много вероятно Аms1 да изпълнява определен набор от маршрути в украински води първо на север и след това към брега, вероятно тествайки руските реакции.

Sahin 2 плава под флага на Вануату и е отплавал на 24 юли от гръцко пристанище, минал е през Дарданелите и Босфора и в момента също е на рейд пред пристанище Сулина при делтата на Дунава. Yilmaz Kaptan е също под флага на Вануату и пристига от грузинското пристанище Поти.

На 17 юли Русия обяви спирането на т.нар Зърнена сделка, благодарение на което, въпреки продължаващата война, храната, произведена в Украйна, можеше да се изнася по море. Кремъл също така обяви, че ще разглежда товарните кораби , пътуващи към украинските пристанища , като потенциални военни цели и предприе широкомащабни атаки срещу инфраструктурата в Одеса и пристанищата по Дунав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

5

StinkingSonOf

01.08 2023 в 16:04

Пробиха да се разбира "Минаха си като пичове"

-529

4

6екеr4о

01.08 2023 в 14:20

Личната ми прогноза бе, че точно това ще се случи, но очаквах първите кораби да са турски.

Е, не че израелските не вършат същата работа...

Но не очаквах, че американския противокорабен самолет ще ги екскортира, а това е наистина добрата новина!!!

А дядя Пуся може да си тропа в чемадана колкото си иска, ако това по някакъв начин го успокоява...

22548

2

dolivo

01.08 2023 в 10:06

Пробили друг път - рашистите се чудят какво да правят.

Дано не пипат, че не ми се гледа осиране на черноморието с мазута от тъпите им разпрани кораби

2550

1

alfakentavur

01.08 2023 в 09:20

Много да внимават орките Вануату да не им обяви война. Че със сигурност ще им нанесе тежки поражения като се видя каква смешка е "армията" на СССРайха.
 
X

Да помогнем на украинските деца!