Трето земетресение удари Афганистан за седмица

OFFNews 16 октомври 2023 в 08:07 1790 1

Земетресение

Снимка Getty Images

Земетресение в Афганистан

Ново земетресение удари Западен Афганистан. Най-малко един човек е починал, а други 100 са настанени с наранявания в областната болница, съобщават местните власти и Световната здравна организация.  По данни на Геоложката служба на САЩ (USGS) земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер е станало близо до град Херат. То е било на дълбочина 6,3 километра, съобщава Би Би Си.

Това е поредното земетресение, което се случва няколко дни след като два големи труса в региона убиха повече от 1000 души.

По данни на Уницеф повече от 90% от загиналите при по-ранните земетресения са жени и деца. 

В доклада си Геоложката служба на САЩ посочва, че епицентърът на последния трус е бил на 30 километра северозападно от Херат, третият по големина град в Афганистан, близо до границата с Иран.

Земетресението миналата събота удари Зиндаджан, селски район на около 40 километра от Херат.

Трусът срина цели къщи, а хората са търсили близките си под развалините с лопати и голи ръце.

Ръководителят на програмата за лекарства без граници в Афганистан Яхя Калила казва пред агенция АФП, че жертвите вероятно ще бъдат малко, тъй като хората вече спят навън в палатки, защото са уплашени и не се чувстват в безопасност.

Талибаните управляват Афганистан от 2021 г.  От тогава държавата е в икономическа криза, защото помощта, предоставяна директно на правителството, беше спряна.

Страната често е удряна от земетресения, особено в планинската верига Хиндукуш, тъй като се намира близо до кръстовището на Евразийската и Индийската тектонични плочи.

През юни миналата година провинция Пактика беше ударена от земетресение с магнитуд 5,9, което уби повече от 1000 души и остави десетки хиляди без дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

16.10 2023 в 08:53

Някой плоскоземец няма ли да каже нещо за HAARP?

Жалко за жертвите, измъчиха се тея хора
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки