Тръмп сподели в Туитър видео с расистки лозунг - 'Бяла сила'

OFFNews 29 юни 2020 в 09:08 2284 0

Американският президент Доналд Тръмп сподели в акаунта си в Туитър видео, на което се вижда негов привърженик да скандира расисткия лозунг "White Power" ("Бяла сила"), предадоха световните медии. 

В коментара си към препубликуваното видео президентът нарича привържениците си "страхотни хора" и им благодари.

След по-малко от два часа обаче ретуитът е свален от акаунта на Тръмп, а от Белия дом коментираха, че президентът не е чул какво се скандира във видеото.

Видеото е малко над 2 минути и на него се вижда, шествие на симпатизанти на Тръмп в рамките на предизборната му кампания в Орландо, Флорида. Привържениците на президента са посрещнати от противници, като между двете групи се разменят обиди. 

След като протестиращ срещу Тръмп нарича президента расист, в отговор привърженик на държавния глава размахва юмрук срещу него и извиква на висок глас лозунга - "Бяла сила", който често се използва от белите ултраси в САЩ.

Само за около два часа видеото е видяно от около 2 милиона потребители.

Пред Си Ен Ен единственият чернокож сенатор от Републиканската партия Тим Скот, определи видеото като "обидно" и коментира, че президентът не е трябвало да го публикува.

Говорител на Белия дом казва, че Тръмп не е чул какви точно изявления се правят във видеоклипа, а онова, което той е видял било ентусиазъм на множеството му привърженици.

Този скандал се случва на фона на масовите протести, след като бяха убити няколко чернокожи арестанта при опит за задържане от полицията. Демонстрациите обхванаха САЩ и на много места прераснаха във вандалски акции и сблъсъци с полицията.

По-рано този месец, Белият дом защити публикация в "Туитър" на Тръмп, която от самата социална мрежа маркираха като манипулиран материал. Видеото показваше черно дете, бягащо от бяло дете с фалшив надпис "CNN". Надписът гласеше следното: "Ужасеното малко дете бяга от бебе расист". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови