Тръмп се обяви срещу късните аборти по медицински показания

OFFNews 25 юни 2023 в 08:39 1132 4

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Правителството може да контролира късните аборти по медицински показания, заяви в реч пред годишната конференция на Коалицията за вяра и свобода бившият президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Тръмп изтъкна, че е назначил трима съдии във Върховния съд, с което е осигурил на съда консервативното мнозинство, необходимо за отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" - знаково дело от 1973 г., с което се създава федерална защита на абортите.

"Ние ще победим радикалната политика на демократите за екстремни късни аборти", увери той.

Късните аборти, които се извършват след 21-вата седмица, са изключително редки, представляват само 1% от всички аборти, и често се дължат на аномалии на плода или заплахи за живота на майката, отбелязва агенцията.

Темата е сред водещите на изборите през 2024 г. Кандидатите на Републиканската партия ухажват крайно десните християнски избиратели с ангажименти за забрана на медицинската процедура - сенаторът от Южна Каролина Тим Скот заяви, че ще я забрани в 15-ата седмица, а бившият вицепрезидент Майк Пенс се ангажира да подпише федерална забрана за извършването ѝ изобщо.

Проучване на Ройтерс/Ипсос на 11-12 април е установило, че 56% от анкетираните са заявили, че е по-малко вероятно да гласуват за политик, който подкрепя законодателство, ограничаващо достъпа до аборти, докато 28% по-скоро биха го подкрепили.

Въпреки предявените му обвинения, включително в сексуално посегателство и за опит да купи мълчанието на порноактриса, с която се твърди, че е имал извънбрачна връзка, Доналд Тръмп остава големият любимец на американските евангелисти, отбелязва Франс прес.

77-годишният бизнесмен си остава безспорен идол на религиозната десница, за което свидетелства и посрещането му с големи фанфари в събота на конференцията "Пътят към мнозинството", организирана във федералната столица от евангелисткото и консервативно движение "Вяра и свобода". 

Бившият вицепрезидент Майк Пенс, консервативен християнин, изглеждаше идеалният кандидат за евангелистите. Но през 2021 г. той беше освиркан по време на аналогична среща заради това, че не отказа да утвърди избора на Джо Байдън, както го беше помолил Доналд Тръмп. Тази година той спечели вяли аплодисменти.

Два пъти развеждалият се Тръмп обаче беше звездата на евангелистката среща, организирана точно една година след като Върховният съд отмени правото на аборт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Естер

26.06 2023 в 03:24

Статията е написана доста повърхностно. Темата за абортите е много сериозна. В САЩ има голямо движение за защита на живота (от зачеването), в което участват основно вярващи (повечето християни, но и атеисти, които следват науката според която, животът започва от зачеването. Тръмп е християнин и консерватор. Няма как да назначи либерални съдии във Върховния Съд.

870

3

Constanza

25.06 2023 в 11:02

"Историята на прислужницата" лека-полека се заформя.

22548

2

dolivo

25.06 2023 в 10:58

У тоя няма грам Бог, но си го обичат, щото той им обича вота.

Честито!

345

1

Джендо Джедев

25.06 2023 в 10:04

"77-годишният бизнесмен си остава безспорен идол на религиозната десница"

Реднеците си го обичат, няма спор! Нещо като нашия Копейкин. :D

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки