Властта в Белгия пропусна пристигането на Тръмп заради мача с Франция

OFFNews 11 юли 2018 в 07:51 5180 0

Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия.

Причината е, че по същото време в Санкт Петербург националният отбор на страната играеше на полуфинал срещу Франция на Световното първенство по футбол, пише белгийският в. Соар, цитиран от бТВ. 

Белгийският крал Филип и външният министър Дидие Рейндерс бяха на стадиона в Санкт Петербург, а премиерът Шарл Мишел следеше мача от една от фен зоните в град Брен льо Конт. 

Президентът на САЩ бе посрещнат само от представител на белгийското външно министерство. Миналата година Тръмп бе посрещнат на пристигането си в Брюксел за срещата на върха на НАТО от премиера Шарл Мишел.

Около 2400 белгийски полицаи и 1000 военни са мобилизирани за срещата на върха на НАТО в Брюксел. Мерките за сигурност са въведени още от снощи заради полуфиналния мач Франция-Белгия от Световното първенство по футбол, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На срещата на върха на алианса са очаквани тридесетина държавни и правителствени ръководители. Българската делегация е водена от президента Румен Радев. 

Доналд Тръмп допусна вчера, че предстоящата му среща с Владимир Путин в Хелзинки може да е по-лека от срещата на върха в Брюксел. 

Днес и утре Брюксел е домакин на срещата на високо равнище на страните-членки на НАТО.

Финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, изграждането на съвременни отбранителни способности, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, политиката на отворени врати на НАТО, както и развитието на отношенията НАТО-ЕС ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъждани в рамките на Срещата на върха. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови