Тръмп нападна медиите, наблягали на пропуските му в мерките срещу COVID-19

Американският президент отрече, че ще уволнява съветника си за епидемията Антъни Фаучи

OFFNews 14 април 2020 в 08:00 1915 0

На редовния ежедневен брифинг в Белия дом за коронавируса Тръмп разкритикува остро медиите за това, че са се съсредоточили в отразяването на кризата върху пропуските в отговора на неговата администрация. Конкретен повод за недоволството на американския президент стана статия във в. "Ню Йорк таймс", в която пише, че в началото той не се е вслушал в експертните мнения, отбелязва ДПА.

Тръмп нарече публикацията "пълна лъжа" и посочи наложените ограничения за пътуване от Китай и Европа като доказателство за бързата му реакция. Президентът на САЩ увери, че няма намерение да уволнява главния експерт на администрацията за борбата с новия коронавирус Антъни Фаучи.

В неделя Тръмп сподели туит на друг човек, призоваващ за оставката на д-р Фаучи. Така президентът на САЩ подхрани спекулациите, че е недоволен от уважавания в страната специалист, който неуморно предупреждава за опасностите от прибързано рестартиране на икономиката, отбелязва Франс прес.

Самият д-р Фаучи увери на пресконференцията, че Тръмп се е вслушал в неговия съвет да бъдат предприети усилия за спиране на разпространението на вируса, отбелязва Ройтерс. Президентът на САЩ даде да се разбере, че той взима решенията и от него зависи кога ще бъде рестартирана американската икономика.

Тръмп настоява за възможно най-бързо отпускане на мерките за бизнеса, като според него прекаленото закъснение би било изключително опасно на фона на експлозивното увеличаване на безработицата заради масовите съкращения на работници, отбелязва Франс прес.

Тръмп каза по този повод, че американските власти са направили близо три милиона теста за откриване на вируса. "Три милиона, повече от която и да било друга страна", подчерта той, цитиран от Франс прес.

В неделя д-р Фаучи допусна постепенно рестартиране на икономиката от другия месец, но се обяви за различен подход по места според обстановката. Той даде за пример различията между големите градове, които са тежко засегнати от епидемията, и провинциалните райони, където коронавирусът изглежда се е разпространил по-малко.

САЩ са най-тежко засегнатата от коронавируса държава в света. Към момента, по данни на Worldometer момента в страната са регистрирани 587,155 заразени, 23,644 от които са починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!