Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Торта в лицето на краля. Активисти на Just Stop Oil оплескаха фигурата на Чарлз III в музея на Мадам Тюсо

OFFNews 24 октомври 2022 в 19:09 2881 2

В музея на Мадам Тюсо

Снимка Twitter / Just Stop Oil

След Ван Гог и Моне климатичните активисти включиха в протеста си и крал Чарлз III.

Жертва на климатични активисти в 24-ия ден на гражданските вълнения срещу добива и използването на изкопаеми горива стана кралят на Великобритания Чарлз III, след като двама младежи размазаха торта по восъчното подобие на монарха в Музея на Мадам Тюсо в Лондон. И двамата са били арестувани, съобщи телевизия „Sky news“. Климатичните активисти настояват правителството да спре всички нови лицензи и разрешителни за добив на нефт и газ.

20-годишната Ейлид Макфадън от Глазгоу и 29-годишният художник и декоратор от Съндърланд Том Джонсън прескочили заградителната бариерка в залата в Лондон в понеделник сутринта и намазали фигурата на краля с торта.

„Ние сме тук, защото се стремим да защитим нашите свободи и права, защото се стремим да защитим тази зелена и приятна земя, която е наследство на всички нас“, заявиха двамата след като постигнаха целта си. „Науката е ясна. Искането е просто: просто спрете новия добив на петрол и газ. Това е лесно“, допълниха нападателите, които преди това съблякоха черните дрехи, с които са влезли в музея, и останаха по тениски с надпис Just Stop Oil.

„Бобитата“ в Лондон се похвалиха в Туитър акаунта на полицията, че са реагирали бързо на инцидент в Музея на Мадам Тюсо, след като двама души хвърлили храна по една от статутиет към 10:50 британско време (12:50 българско). И двамата са арестувани за нанесени щети.

Вероятно, въпреки ареста, днешната атака на Just Stop Oil няма да е последна. Активисти на организациите вече залепиха ходилата си върху „битълската“ пешеходна пътека на „Аби Роуд“ в Лондон.

Дейци на същата организация заляха със супа "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон. Техни съмишленици в Берлин пък вчера омацаха с картофено пюре платно на Клод Моне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

24.10 2022 в 22:20

Наркомани и идиоти, търсят внимание.

900

1

Porr

24.10 2022 в 20:15

То бива идиотия, ама...Как точно повреждане на произведение на изкуството ще помогне да се запази планетата.
 
X

Подкастът на OFFNews