Токаев предложи на ЕС да купува нефт от Казахстан, вместо от Русия

OFFNews 06 юли 2022 в 10:42 1864 2

Касим-Жомарт Токаев и Шарл Мишел

Снимка Пресслужба на президента на Казахстан

Касим-Жомарт Токаев и Шарл Мишел

Европейският съюз да купува нефт от Казахстан, вместо от Русия, това е предложил в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. За разговора и неговото съдържание съобщи пресслужбата на Токаев.

По време на разговора между Токаев и Мишел казахският лидер е коментирал загрижеността си за проблемите на енергийната сигурност и заявил, че Казахстан може да даде своя принос, като играе ролята на своеобразен „буферен пазар“ между Изтока и Запада, Юга и Севера“, казал Токаев. Президентът на Казахстан също призовал Европейския съюз за сътрудничество в развитието на алтернативни трансконтинентални коридори, включително Транскаспийския международен транспортен маршрут. Казахстан, според Токаев, е готов да използва своя въглеводороден потенциал, за да стабилизира ситуацията на световния и европейския пазар.

Предложението на Касим-Жомарт Токаев към ЕС за доставки на въглеводородни горива от Казастан директно удря по Русия, а това се случва скоро след като казахстанският президент в присъствието на Путин на икономическия форум в Санкт Петербург обяви, че страната му няма да признае квазидържавите Донецк и Луганск и в прав текст изрази недоволство от грубите критики на руски дейци на културата и политиката срещу самостоятелната политика на Казахстан и самия него. В навечерието на визитата си в Русия за т. н. руски Давос срещу Казахстан имаше доста агресивна кампания, като най-шумен беше режисьорът и телевизионен водещ Тигран Кеосаян, който обвини Нур-Султан в отказ да подкрепи войната на Русия срещу Украйна. Токаев използва блестящо момента, когато се оказа на подиума на икономическия форум стол до стола с Владимир Путин и водещата панела кремълска пропагандистка Маргарита Симонян, съпруга на Кеосаян, за да изрази недоволството си от изказванията в Русия.

Веднага след Санкт Петербург Токаев и президентът на Иран Ибрахим Раиси дадоха символичен старт на влакова композиция от Казахстан през Иран в Турция, която трябва да бъде конкурентна и по-изгодна за ЕС от руското трасе по пътя на коприната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови