Тежки престрелки в джамия с 1000 барикадирани в Кайро (обновена)

OFFNews 17 август 2013 в 17:33 3918 1

Египетски полицаи охраняват помещение в джамията
Египетски полицаи охраняват помещение в джамията "Ал Фатх". Снимка: Ройтерс

Египетската армия нахлу в джамия в Кайро, в която по-рано се барикадираха над 1000 протестиращи. Чува се интензивна престрелка, предадоха световните агенции.

В джамията "Ал Фатх" на площад "Рамзес" в египетската столица се намират представители на "Мюсюлманското братство", което поддържа сваления президент Мохамед Морси. Силите за сигурност водят преговори с хората вътре, като ги призовават да напуснат джамията. Те обаче отказват, тъй като се притесняват за сигурността си. Един от протестиращите съобщил по телефона, че демонстрантите са поставили условия да не бъдат арестувани или нападани от враждебно настроени цивилни.

Телевизионни кадри показаха размяна на изстрели  между въоръжен мъж в главното минаре и армията.

Междувременно временният министър-председател на Египет предложи "Мюсюлманското братство", което настоява да бъде върнат на власт изгоненият бивш президент Мохамед Морси, да бъде разпуснато по законния ред.

Войници реагират остро на престрелка между барикадиралите се в джамията и силите на реда. Снимка: Ройтерс Войници реагират остро на престрелка между барикадиралите се в джамията и силите на реда. Снимка: Ройтерс

На практика "Братството" е извън закона. То бе официално разпуснато от египетските военни лидери през 1954 г., но наскоро се регистрира като неправителствена организация, припомня Би Би Си.

Около джамията "Ал Фатх" цари хаос. В сградата е бил пуснат сълзотворен газ, а очевидни твърдят, че и двете страни са стреляли една срещу друга.

Телевизия "Ал Джазира" показа жена в барикадираната джамия, която набира номер на мобилния си телефон и казва: "Тук всички са в опасност. Стрелят в джамията."

Полицията започна да извежда поддръжници на Морси от джамията. Някои дори са влачени, за да излязат. Отвън обаче ги чака гневна тълпа, въоръжена с тояги и други предмети, която се опитва да се нахвърли върху поддръжниците на бившия президент.

 Едновременно с размириците в Кайро експлозия избухна в египетското консулство в либийския град Бенгази, съобщи "Ройтерс". Експлозията не е била голяма и се съобщава само за материални щети. Засега данни за ранени няма. 

В късния следобед АФП предаде, че египетските сили за сигурност са успели да изведат ислямистите от джамията.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!