Технологичен мениджър e арестуван за убийството на основателя на Cash App Боб Лий

OFFNews 14 април 2023 в 10:08 27424 2

Боб Лий

Снимка Twitter

Боб Лий

Американската полиция арестува технологичен мениджър за убийството на основателя на технологичната компания за милиарди долари Cash App Боб Лий. Той беше намушкан смъртоносно на 4 април в Сан Франциско.

Лий е открит да се препъва по улиците на града около 2:30 ч. тихоокеанско време на 4 април, кървящ от прободна рана. По-късно 43-годишният Лий умира от раните си в болница.

Арестуваният е Нима Момени, 38-годишният основател на софтуерната компания Expand IT. Той е задържан в град Емеривил в района на залива, където компанията му има офиси, съобщи началникът на полицията в Сан Франциско Уилям Скот.

"Можем да потвърдим, че г-н Лий и г-н Момени са се познавали", каза Скот, цитиран от Ройтерс. Той отказа да опише естеството на връзката им или защо са били заедно тази нощ.

Убийството на Лий предизвика недоволство в Сан Франциско и на други места заради голямата престъпност в града на фона на ширещата се бездомност и публична употреба на наркотици. Сред тези критици беше милиардерът, основател на SpaceX и собственик на Twitter, Илон Мъск, който написа в Twitter, че "насилствената престъпност в Сан Франциско е ужасяваща" и обвини града, че твърде лесно освобождава от ареста извършители на насилствени престъпления.

Окръжният прокурор на Сан Франциско Брук Дженкинс отвърна на удара на Мъск, като го обвини в разпространяване на дезинформация за престъпността.

"Трябва да отбележа, че безразсъдни и безотговорни изявления като тези, съдържащи се в туита на г-н Мъск, които предполагат неверни обстоятелства за смъртта на г-н Лий, служат за заблуда на света във възприятията му за Сан Франциско, а също така оказват негативно влияние върху търсенето на справедливост за жертвите на престъпления", заяви Дженкинс.

Основаната от Лий Cash App е услуга за мобилни разплащания, достъпна в Съединените щати и Обединеното кралство, която позволява на потребителите да прехвърлят пари един на друг с помощта на приложение за мобилен телефон. В момента стойността ѝ е 40 млрд. долара, според Forbes. Откакто беше пусната през 2013 г., потребителската ѝ база рязко нарасна и през 2017 г. достигна седем милиона месечни активни потребители, а през 2020 г. се увеличи до 30 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

14.04 2023 в 13:12

Накрая може и да обвинят чекмеджето, но в съда ще се окаже, че МВР загубило доказателствата и чекмеджето ще осъди държавата

1000

1

PaulPierce

14.04 2023 в 11:07

браво, за 10 дни и има задържан, а тук 3 години разследват едно чекмедже