Търговска война: Китай ограничава износа на материали за производство на чипове

OFFNews 04 юли 2023 в 15:55 3304 2

Чип

Снимка БТА/АП

Чип

Китай планира да въведе контрол върху износа на някои метали, широко използвани в полупроводниковата индустрия, считано от 1 август, обяви китайското министерство на търговията, цитирано от БТА.

Ходът на Пекин може да се тълкува като пореден залп в ескалиращата война за достъп до високи технологии между Китай и САЩ, коментира Ройтерс.

Властите твърдят, че контролът е с цел защита на националната сигурност и интересите на Китай. Те ще започнат да изискват от  компаниите разрешение за износ на осем продукта, свързани с галия - галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индогалиев арсенид, и на продукти, свързани с германий. Те са са германиев диоксид, германиев епитаксиален растежен субстрат, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинково-германиев фосфид.

Германий се използва в технология за инфрачервено излъчване, оптични кабели и слънчеви клетки.

Ограничаващите мерки върху износа на редки и стратегически за Пекин елементи се предприемат на фона на обмисляни от Белия дом нови рестрикции върху доставките на високотехнологични микрочипове за Китай. САЩ и Нидерландия са готови да нанесат удар по китайските производители на чипове това лято, като допълнително ограничат продажбите на оборудване за производство на чипове от висок клас, част от усилията да се предотврати използването им за укрепване на китайската армия.

Износителите ще трябва да преминат през процедури за получаване на лицензи за износ, пише в изявление на китайското търговско министерство. Всеки износител без разрешително ще бъде наказан. На санкция ще подлежи и търговец с лиценз, надвишил лимита си.

Южна Корея е водещ производител на чипове и министерството на промишлеността ще продължи да следи ситуацията, тъй като не може да изключи възможността Китай да разшири обхвата на своя контрол върху износа и на други материали.

Китай не контролира изцяло доставките на германий в света, каквато пазарна позиция има спрямо някои редкоземни елементи.

Корейската корпорация за възстановяване на мините и ресурсите (KOMIR) разполага с около 40-дневен запас от галий, който местната промишленост може да използва, каза правителствен източник, запознат с въпроса, добавяйки, че има и различни други източници на германий.

Друг източник, представител на американски производител на полупроводници, каза пред Ройтерс, че компаниите бързат да реагират на обявените нови мерки.

След като ограниченията бяха обявени късно снощи, базиран в Китай производител на германий заяви пред агенцията, че цените на някои материали са скочили през нощта.

Китай е доминиращият производител на галий и германий. През 2022 г. най-големите вносители на продукти от галий от Китай са били Япония, Германия и Нидерландия, съобщи китайската медия "Цайсин", позовавайки се на митнически данни. Най-големите вносители на продукти от германий са били Япония, Франция, Германия и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

04.07 2023 в 17:47

Беше грешка, че западните технологични компании изнесоха част от високотехнологичното си производство в Китай, като Cisko, IBM, Apple и много други. Това позволи на китайците да копират тези технологии и затова дръпнаха напред и се опитват да играят важен фактор. Не е късно тази грешка да бъде оправена. И нещата ще си дойдат на мястото. Самите китайци го знаят това. Така, че споко.

345

1

Джендо Джедев

04.07 2023 в 17:25

Едните спират чиповете, другите - суровините. Едните измислят, другите - копаят. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки