Талибаните арестуваха журналисти, за да не знае светът за тайните екзекуции на бивши военни

OFFNews 28 декември 2021 в 16:29 3897 0

Снимка TWITTER /@karimi_shafi

Талибаните арестуваха за кратко репортери, отразяващи днешната акция на афганистанки, които излязоха на протестно шествие в столицата Кабул срещу тайните екзекуции, съобщи АФП.

Всички материали от протеста на арестуваните журналисти бяха изтрити. Целта - репресиите над поддръжниците на предишната власт да останат тайни.

Според кореспондента на АФП в Афганистан талибаните са се опитали да блокират достъпа на журналисти до протеста, организиран срещу "мистериозните убийства на млади хора и  особено на бивши войници". За кратко са арестувани репортери, а техниката им е била конфискувана, за да бъдат изтрити снимките и видеата от протеста.

Около 30 жени по обяд протестираха в афганистанската столица, скандирайки "справедливост". Според тях талибаните извършват тайни екзекуции и репресират семействата на военните. Протестът е и срещу новата заповед на талибаните, според която на жените не е разрешено да пътуват на дълги разстояния сами.

Протестът им беше разпръснат от талибаните. В социалните мрежи се появиха видеа, на които се чуват изстрели, както и кадри на жени, носещи окървавени бурки.

Днешната акция идва на фона на множеството сигнали за иззето имущество на бившите поддръжници на властта на президента Ашраф Гани и данните на ООН, Amnesty International и Human Rights Watch за над 100 убийства, извършени без съдебен процес от средата на август насам. (Талибаните нахлуха в Кабул и поеха властта в страната на 15 август.)

От този момент, докато в ЕС се четат доклади, а значителна част от мъжете поеха към Европа, в Афганистан единствената съпротива идва от жените, които не успяха да напуснат страната и са принудени да живеят според нормите на най-консервативната форма на Шариата.

Афганистанските жени - единствената съпротива срещу режима на талибаните

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!