Афганистанските жени - единствената съпротива срещу режима на талибаните

Йорданка Веселинова 20 септември 2021 в 13:53 4208 3

Снимка Twitter/ @elyas_nawandish

Протест срещу закриването на министерството по женските въпроси и превръщането му в министерство за морала и пороците.

Жените в Афганистан са единствената действаща съпротива срещу режима на талибаните. Те са единствените, които се осмеляват да протестират срещу налагането на консервативните норми, забраняващи правото на работа, на образование, излизане, норми, ограничаващи живота.

От средата на август, когато талибаните влязоха в Кабул и реално поеха властта в страната, единствените протестиращи са жените, които не могат да се примирят с ограничаването на правата, извоювани през последните 20 години.

Така днес повече от половината от афганистанските жени са били жертва на физическо насилие, 17% пък са жертвите на сексуален тормоз, а 60% от браковете са принудителни. Същите данни бяха цитирани и в Европейския парламент от ръководителя на делегацията на ЕС в Афанистан Андреас фон Брандт.

И така, докато в ЕС се четат доклади, в Афганистан се предприемат реални действия. Жените протестират.

Животът според нормите на Шариата

Тези, които не успяха да напуснат страната, са принудени да живеят според нормите на най-консервативната форма на Шариата - ханбализъм. Според този вид мюсюлманско право животът трябва да е в пълно съзвучие с живота от времето на Мухаммад (Мухамед) и Праведните халифи, първите четирима лидери на уммата след смъртта на Пророка.

А как са живеели мюсюлманите до 661 г. (до края на Праведния халифат) и възможно ли е обикновените хора да се съгласят с правителството на талибаните, което се опитва да наложи същите онези норми днес?

Отговорът е не. И съпротивата идва най-вече от жени и по-конкретно жени журналисти. Те са единствените, които се опълчват на режима на талибаните, единствените, които протестират.

Последната акция на афганистанските жени е онлайн кампания срещу наложения от талибаните дрескод - бурки. (Разликата с по-познатия никаб, който има тесен отвор за очите, е това, че при бурката дори и те са скрити зад черен мрежест плат.) В последните дни в социалните мрежи се появиха десетки снимки на жени, облекли най-пъстрите си дрехи. По този начин те протестират срещу насила наложените им бурки за публични места. Още нещо, на 12 септември талибаните забраниха и сините бурки, като вече разрешени са само черните.

Акцията е под надслов: "Не докосвай дрехите ми!" и "Бурката и никабът не са традиционно облекло!"

Пъстрите дрехи са в разрез с "моралното" скромно облекло, което талибаните искат да наложат на жените:

Жени с бурки, седящи около летището в Кабул преди авакуациите да бъдат прекратени. В този момент официалният дрескод все още не беше наложен, но жените все пак започнаха отново да носят бурките, които носеха през 90-те години, по време на предишното управление на талибаните.

Кадър от лекция в университета в Кабул. Официалното изискване за облеклото вече е наложено.

Протестите на жените започнаха още в първите дни, след като талибаните поеха властта. Първите акции бяха в три града в страната. Още тогава се появиха съобщения за бити жени и деца по улиците на Кабул, Херат и Джелалабад.

Маркус Ян/Getty Images

До днес протестите на афганистанските жени са десетки. В края на миналата седмица се организираха символични акции за мълчанието на западните лидери.

Twitter/ @abdullah_0mar

Кадри от протестите от лятото на тази година. Протести, по време на които на предна линия са жените.

Имаш право да мълчиш!

В Афганистан на талибаните няма място и за медиите. До 14 септември 153 медии обявиха, че преустановяват дейността си. Натискът върху журналистите се засили след превземането на Кабул въпреки многократните декларации на новите управляващи, че ще имат ангажимент за свободата на словото в страната.

Нещо повече, два дни след бягството на бившия президент Ашраф Гани талибаните дадоха пресконференция, на която заявиха: 

"Медиите трябва да бъдат безпристрастни. Безпристрастността на медиите е много важна. Те могат да критикуват нашата работа, за да можем да се подобрим."

Освен това се появиха и сигнали за иззета техника като фотоапарати, камери, микрофони и други от редица редакции. В чуждестранната преса и социалните мрежи бяха публикувани кадри на бити журналисти.

"Прибирай се!"

В началото на месеца  талибаните въведоха нови изисквания за облеклото на момичетата в университетите. Те задължиха студентките да носят бурки, закриващи дори очите им. В задължителен атрибут се превърна и знамето на талибаните - бял флаг, на който е изписана Шахадата.

Преди въвеждането на бурките десетки студенти и университетски професори жени бяха връщани от университетите, пред които бяха издигнати пропускателни пунктове.

Облеклото обаче е не е най-големият проблем за момичетата, които искат да учат. В началото на месеца талибаните обявиха, че в университетите ще се допускат жени, но само ако има възможност за провеждането на лекции в зали, отделени от момчетата. Разбира се, тази новина провокира вълна от протести.

В края на миналата седмица на афганистанските момичета им беше забранено да посещават и гимназии. Талибаните разпоредиха в клас да се върнат само момчетата и учителите мъже.

Засега момичетата могат да получат само основно образование, като те ще учат сутрин, а момчетата следобед.

В Кабул от днес излизането на жените е забранено. Това е първата разпоредба на новия мет Хамдула Хумани, който съобщи, че жените, работещи в общински структури, трябва да си останат вкъщи, а техни роднини мъже да заемат постовете им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

20.09 2021 в 17:34

Също като ислямизмът.

23293

1

Стефан

20.09 2021 в 17:33

Мда. А разгарящата се война между таджиките и талибаните, разбира се не е в сметката, да?
Феминизмът е тъпа идеология.
 
X

Да помогнем на украинските деца!