Тайфун прогони десетки хиляди хора от Пекин, отнесе къщи, мостове и реколта

Шофьор изчезна във водите на преляла река, след камионът му пропадна в река при срутването на мост

OFFNews 31 юли 2023 в 12:09 907 1

Мъж гледа от мост над пълноводната река Юндин в близост до парка Шоуган, понеделник, 31 юли 2023 г.

Снимка БТА/АП

Мъж гледа от мост над пълноводната река Юндин в близост до парка Шоуган, понеделник, 31 юли 2023 г.

Десетки хиляди хора бяха евакуирани от домовете си в китайската столица Пекин, след като отиващият си тайфунът Доксури изсипа рекордни дъждове в града, доведе до отмяната на полети и наводни стотици пътища в понеделник, предаде Ройтерс.

Освен в Пекин, проливни дъждове продължават да валят в близкия град Тяндзин, както и в провинция Хъбей (която е с размерите на Великобритания).

Нивата на три от петте реки в басейна на река Хайхъ се повишиха до опасни нива в понеделник. Къщи бяха отнесени в река Юндинхъ, съобщават местни медии.

Доксури е една от най-силни бури, връхлитали Китай от години насам. През почивните дни тя наводни южната провинция Фудзиен и принуди десетки хиляди хора да избягат от домовете си.

Средното ниво на валеж в Пекин достигна 140.7 мм през нощта в неделя срещу понеделник. Максималният регистриран валеж е в област Фаншан - 500.4 мм, според градската обсерватория. Тя поддържа червен код - предупреждение за опасност от максимална степен - заради проливните валежи. 

Медиите съобщават за повече от 31 000 души евакуирани от домовете си, работата на повече от 4 000 строителни обекта беше спряна, близо 20 000 сгради се обследват за щети.

Двете летища в столицата отмениха повече от 180 полета в понеделник сутринта. Стотици са отложени.

Железопътната служба изпрати работници да занесат питейна вода и храна на пътниците в блокираните през нощта влакове.

358 пътища в Пекин са засегнати от дъждовете в понеделник.

Не се съобщава за разрушения и жертви - предават държавните медии, е изчезнал шофьор в провинция Хъбей, след като два камиона са паднали от срутен мост в Баодин в неделя, а част от жп мост за товарни превози в североизточния град Шъдзяджуан е бил отнесен от преляла река.

Докато Доксури продължава да отслабва, метеорологичната прогноза предупреждава, че тайфунът Ханун наближава и ще удари гъсто населеното китайско крайбрежие тази седмица. Властите се опасяват, че Ханун може да нанесе допълнителни щети да реколтата от царевица и други култури, които вече бяха поразени от Доксури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки