СЗО отмени скандалната номинация на Мугабе за посланик на добра воля

OFFNews 23 октомври 2017 в 09:29 2312 0

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус отменя номинацията на президента на Зимбабве Робърт Мугабе за посланик на добра воля, предадоха световните агенции.

Той обясни, че е решил това в интерес на агенцията към ООН след споровете, предизвикани от неговия избор.

"През последните дни размислих за номинирането на негово превъзходителство Робърт Мугабе за посланик на добра воля на СЗО по въпросите на незаразните болести в Африка. В резултат на това реших да отменя тази номинация", посочва в комюнике етиопецът Тедрос Аданом Гебрейесус тази година стана първият африканец, оглавил организацията.

Номинирането на зимбабвийския президент Робърт Мугабе за посланик на добра воля на СЗО "противоречи на идеалите на ООН", заявиха вчера Съединените щати.

"Американското правителство наложи санкции на президента Мугабе заради престъпления срещу своя народ и заплахата, която представлява за мира и стабилността. Тази номинация ясно противоречи на идеалите на Обединените нации за опазване на човешките права и човешкото достойнство", посочи Държавният департамент.

Канада поиска да бъде отменена номинацията, която по думите на премиера Джъстин Трюдо е "абсурдна" и "напълно неприемлива".

Тази номинация предизвика критики от цял свят - от страни членки на СЗО и неправителствени организации, които критикуват влошаването на здравната система в Зимбабве.

Британското правителство определи избора като "изненадващ и разочароващ" и предупреди, че той може да хвърли сянка върху работата на СЗО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови