Посланикът на добра воля на СЗО, който смути Европа и САЩ

OFFNews 21 октомври 2017 в 22:02 7137 1

Изборът на президента на Зимбабве Робърт Мугабе за посланик на добра воля на Световната здравна организация бе посрещнат със сериозни критики от няколко организации, включително от брианското правителство.

То описа избора като "изненадващ и разочароващ" и предупреди, че той може да хвърли сянка върху работата на СЗО.

Опозицията в Зимбабве също разкритикува действието.

Но СЗО похвали Мугабе за неговото посвещение към въпросите на общественото здраве. Д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че това е страна, която е поставила общото здраве и превенцията в центъра на политиките си, за да осигури здравна грижа за всички.

Зимбабвийският лидер често е критикуван от ЕС и САЩ за нарушаване на човешките права. 

Критиците му казват, че здравната система в страната е рухнала, защото лекарите, медсестрите и персоналът често остават без заплати, има проблем и с доставките на медикаменти.

Д-р Тедрос, който е етиопец, е първият африканец, който ръководи СЗО. Той беше избран през месец май с мандата да се справи с политизацията в организацията.

Посланиците на добра воля са публични личности, които използват положителния си образ, известността и влиянието си за да помагат за решаването на големи обществени проблеми. Такива може да са хора на изкуството, писатели, учени, Нобелови лауреати, членове на монархически династии, политици и общественици, бизнесмени, спортисти. Посланиците на добра воля помагат за събиране на средства за каузи, като зачитането на човешките права, събиране на хуманитарни помощи, преодоляването на глада и недохранването в световен мащаб, превенция на различни болести и др.

Посланици на добра воля имат няколко служби на ООН, например ЮНЕСКО, УНИЦЕФ, ВКБООН, ПРООН, СЗО, IIMSAM. Освен тях посланици на добра воля имат и Червеният кръст, Амнести интернешънъл, Съветът на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7635

1

Marsalis

22.10 2017 в 10:45

Всичките тези организацийки са разядени от корупция. Докато финансите на света са разпределени между няколко големи банки, застанали зад конкретни правителства нищо добро няма да се случи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!