СЗО: Болницата Ал Шифа в Газа е зона на смърт

OFFNews 19 ноември 2023 в 10:19 2847 1

Тедрос Аданом Гебрейесус

Снимка БТА/АП

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален секретар на СЗО

Световната здравна организация поиска евакуирането на болницата "Ал Шифа" в Газа, превърнала се в "зона на смърт", открит е масов гроб с над 80 тела, предаде Франс прес.

Организацията обяви, че нейна мисия е посетила болницата и работи по план за евакуацията й. Според СЗО в болницата остават 25 здравни работници, 291 пациенти, от които 32 бебета в критично състояние, 22 пациенти с диализа и 2 пациенти в интензивно отделение.

Мисията на СЗО описва обстановката в болницата като "зона на смърт" и като "отчайваща".

"Екипът видя една болница, която не може повече да работи, няма вода, няма храна, няма ток, няма гориво, медицинските доставки са изчерпани", каза в социалната мрежа "Екс" генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Предвид тази отчайваща ситуация и състоянието на много пациенти, в това число и бебета, лекуващият персонал поиска помощ при евакуацията на пациентите, които не могат да получат жизненоважни грижи на място", добави той.

Повечето от пациентите, останали в болницата, са в голямата си част с фрактури, с ампутирани крайници, с изгаряния, с гръдни и коремни травми, а 29 пациенти са със сериозни травми на гръбначния стълб и не могат да се движат без медицинска помощ. Много пациенти са със сериозни инфекции поради липсата на антибиотици и поради лошите условия на хигиена.

СЗО обяви, че няколко мисии ще бъдат организирани в идните дни, за да бъдат евакуирани спешно пациентите. Те ще бъдат откарани към болницата "Насър" и Европейската болница в Газа, въпреки че двете болнични заведения вече работят отвъд капацитета си.

В петък израелските сили дадоха един час за пълна евакуация от болницата "Ал Шифа"

Според израелската армия, която предприе операция срещу лечебното заведение в сряда, в нея има убежище на "Хамас", разположено в мрежа от тунели. Палестинското движение отрича това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

19.11 2023 в 10:48

Иранците потриват ръце - твърдата ръка на Израел е разбираема, и произвежда идеален материал за напомпване на общественото мнение в арабските страни допълнително срещу Израел.

Невъзможна ситуация.

А Путин се търкаля от смях. Но се е заиграл с мулите от Иран, което си е мафиотска тактика, не го кефят сигурно, но има полза. Няма морал, чест, код. Всички средства са оправдани.

Гадост.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки