Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Световноизвестен неврохирург - разделил близначета със свързани главички - почина от Covid-19

OFFNews 31 март 2020 в 15:50 2731 0

Снимка Фейсбук/Публичен профил

Световноизвестният неврохирург д-р Джеймс Т. Гудрич е починал от усложнения вследствие на коронавирус в болницата в Ню Йорк, където работеше, съобщи Би Би Си.

Колеги и бивши пациенти почетоха лекаря, наричайки загубата "внезапна" и "голям шок".

Професорът, който си отиде в 70-те си години, оглавяваше педиатричната неврохирургия и преподаваше в медицинския колеж "Алберт Айнщайн" до смъртта си на 30 март 2020 г. Името му стана световноизвестно, след като раздели сиамски близнаци, свързани в главичките си през 2004 г.

Гудрич завършва Калифорнийския университет, след това придобива докторската си степен в Колумбийския университет. Работи в Презвитерианската болница в Ню Йорк. Служил е като морски пехотинец по време на Виетнамската война.

"Джим беше в много отношения сърцето и душата на нашето отделение - главен хирург, преподавател от световна величина и обичан от всички колега" - казва д-р Емад Ескандар, ръководител на катедрата по неврохирургия в колежа "Алберт Айнщайн" пред CNN.

През 2014 г. д-р Гудрич ръководи екипа, който извърши 16-часова успешна операция, при която раздели главичките на малките Джейдън и Аниъс Макдоналд. По-рано тази година д-р Гудрич раздели и сирийски близнаци. Той стана световноизвестен, след като през 2004 г. раздели сиамските близнаци от Филипините Карл и Кларънс Агире.

Това е едно от първите успешни разделяния на краниофагите близнаци в света. Операцията е новаторска и знанията помагат и за други подобни успешни операции по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!