Светлина в тунела на търговската война: САЩ и Китай подновяват преговорите, пада забраната за бизнес с Huawei

OFFNews 29 юни 2019 в 15:33 3198 0

САЩ и Китай се споразумяха да подновят търговските си преговори, за да преодолеят разрива помежду си, който доведе до забавяне на световната икономика.

Американският президент Доналд Тръмп и генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин постигнаха договореността на срещата на Групата на двайсетте (Г-20) - 19 страни с най-големи икономики в света плюс ЕС, която се провежда в Япония, съобщава Би Би Си.

Тръмп обяви, че ще разреши американски компании да продължат да продават на китайския технологичен гигант Huawei, което е значителен напредък след последните рестрикции.

След като по-рано Тръмп беше заплашил Китай с допълнителни търговски санкции, след срещата в Осака той потвърди, че САЩ няма да налагат допълнителни мита да 300 милиарда долара на стоки, внесени от Китай. Увери също, че разговорите ще продължат.

На пресконференция американският президент потвърди, че американски технологични компании ще могат отново да продават на китайската Huawei, с което забраната, наложена миналия месец се отменя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови