Светът е по-опасен и непредсказуем, признава шефът на НАТО в интервю

OFFNews 09 септември 2017 в 20:37 2018 2

Светът днес е по-опасен и по-непредсказуем, отколкото преди 30 години, признава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за в. "Гардиън", цитирано от БТА. Тогава, преди 30 години, започва политическата му кариера - първо министър в Норвегия, после два пъти премиер там.

Управлява се по-трудно, защото днес се струпват "толкова много проблеми наведнъж": оръжия за масово поразяване в Северна Корея, терористи, нестабилност, по-решителна Русия. Това е един опасен свят, казва Столтенберг.

Подкрепя ли войнствените изявления на президента на САЩ Доналд Тръмп към Северна Корея, пита журналистът. Но на този въпрос Столтенберг отговаря много предпазливо - че не иска да прави предположения за евентуални варианти на военни действия, "за да не изостри неяснотата и трудния характер на ситуацията". И добавя, че подкрепя "усилията за търсене на политическо решение чрез преговори".

Все пак той допълва, че изцяло разбира и подкрепя правото на Южна Корея и отчасти на Япония да гарантират сигурността си, включително с военни мерки.

Никоя от членките на НАТО не е изправена пред неминуема заплаха, при все това "отбранителната" мобилизация на войските на Алианса е послание към Русия, напомнящо, че нападение срещу една членка на блока би означавало нападение срещу целия пакт, казва генералният секретар на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови