Стачка спря транспорта в Гърция

OFFNews 06 май 2021 в 20:26 1556 0

Транспортът в Гърция е блокиран заради протести и масова стачка срещу предложенията на управляващите за промени в трудовото законодателство.

Стачката е втора за тази седмица и е срещу предложените промени, при които ще отпадне 8-часовия работен ден. С викове "само часовниците работят денонощно" и "не на средновековните закони, долу ръцете от 8-часовия работен ден", опозиционни партии и членове на профсъюзи се обявиха против идеи за реформа в трудовото законодателство.

Консервативното правителство на Киракос Мицотакис внесе в парламента промени в трудовото законодателство с мотива, че са в подкрепа на правата на работещите. Тълкуването на синдикатите и опозицията обаче е, че се прави опит за въвеждане по-лесно уволнение на всеки работещ както в частния, така и в държавния сектор.

Стачката започна в 6 часа тази сутрин и засегна силно транспорта – железничарите спряха влаковете във всички направления, фериботите остават на котва. Стачкуват и авиодиспечерите, което отменя полети към гръцките летища. Отменени са десетки вътрешни полети, както и полетите по линията Атина-Скопие-Атина и Атина-Ларнака-Атина, предаде БНР.

През определен интервал спира и градския транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови