Сръбската армия ще участва в парада на Червения площад в Москва

OFFNews 07 април 2015 в 10:18 7966 21

Сръбската армия ще участва в парада на Червения площад в Москва

Снимка mil.ru

Армията на Сърбия ще участва в парада на Червения площад в Москва по повод 70-та годишнина от победата над фашизма, пише днес сръбският вестник Blic, цитиран от "Фокус".

Според изданието президентът на Сърбия Томислав Николич, който е главнокомандващ на армията, вчера официално е приел поканата на министъра на отбраната на Руската Федерация Сергей Шойгу и е взел решение сръбски войници да участват в парада, който ще се състои на 9 май.

Изданието посочва, че в парада досега не е участвала армията на бивша Югославия, но и Сърбия не е била канена досега. На тазгодишната манифестация Русия е поканила армиите на 16 приятелски страни и членки на антифашистката коалиция. Десет страни са потвърдили участие, две са отказали, а се очаква отговора от още четири. Все още не е ясно за кои страни става дума, пише изданието.

Общо 68 чуждестранни лидери са поканени на празненствата по случай 70-годишнината от края на Втората световна война.

Руският външен министър Сергей Лавров каза преди две седмици, че положителните отговори са около 30. „Получихме около 30 положителни отговора. Това на практика са всички наши партньори от Общността на независимите държави, Виетнам, Монголия, редица европейски страни, балкански държави – Сърбия, Черна гора, Македония, а също и Словакия, Гърция и Кипър“, отбеляза министърът.

Сред тези, които няма да посетят Москва на 9 май е и българският президент Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!