Чешкият президент обиден на САЩ, само той ще ходи на парада в Москва

OFFNews 06 април 2015 в 12:15 9761 24

Снимка hrad.cz

Чешкият президент Милош Земан

Обиден на посланика на САЩ, чешкият държавен глава Милош Земан затвори вратите на президентството за американския дипломат, съобщава Parlamentarni Listy.

Причината е, че посланикът на САЩ в Чехия Андрю Шапиро разкритикува Земан за това, че президентът ще посети Москва за отбелязването на 70-годишнината от победата във Втората световна война.

Земан посочи, че той не би очаквал чешкият посланик в САЩ да критикува Обама за негови пътувания.

Президентът на Чехия обяви, че неговата визита в Русия ще бъде за отдаване на почит към загиналите във войната, а не заради Владимир Путин.

Земан е единственият лидер от ЕС, който ще участва в отбелязването на 70-годишнината от победата във Втората световна война. Българският президент Росен Плевнелиев отказа да присъства. 

Посланикът на САЩ в Прага Андрю Шапиро коментира по-късно, че се отнася с разбиране към посещението на Земан в Москва, но изразява съжаление от факта, че чешкият президент ще присъства на военния парад във време, когато "руската армия, нарушавайки международното право, дестабилизира ситуацията в съседна държава", информира радио Český rozhlas.

Дипломат №1 на САЩ в Прага подчерта, че е считал Земан за човек, който цени откровения диалог, разчитал е да оцени откровеното му мнение и е разстроен от факта, че това не се е случило.

За мен са важни добрите работни отношения с всички и вратите на посолството на САЩ са отворени за всеки, заяви още Шапиро.

В обръщение към всички граждани на Чехия той подчерта, че правителството на САЩ и американският народ ценят партньорските и съюзнически отношения между двете държави повече от всякога.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!