Словакия въвежда карантина за всички пристигащи в страната

OFFNews 14 февруари 2021 в 12:04 989 0

Снимка wikimedia

Словакия въвежда нови мерки за влизане в страната, като от 6:00 ч. на 17 февруари всички пристигащи ще подлежат на задължителна 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение, съобщи МВнР.

Карантината ще може да отпадне най-рано след 8-ия ден след отрицателен PCR резултат.

По информация на посолството ни в Братислава всички граждани, които влизат в Словакия, са длъжни също така да се регистрират при влизане по суша в страната най-късно при самото пристигане, или да попълнят електронен формуляр, ако пристигат със самолет.

Отпада списъкът с по-малко рисковите държави и възможността за преминаване на границата с направен до 72 часа преди пристигането PCR тест.

Гражданите, които през последните 14 дни са посещавали страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Великобритания, са длъжни да останат в карантина. Тя може да отпадне след направен PCR тест с отрицателен резултат след 8-ия ден на изолация. 

Посетилите държави, различни от горепосочените през последните 14 дни, са длъжни да се изолират, за тях карантината може да приключи само с отрицателен тест.

Децата под 10-годишна възраст трябва да бъдат тествани само ако лекуващият лекар реши. Тяхната изолация приключва едновременно с тази на останалите членове на домакинството.

Изключения от карантината се отнасят за работниците в съседни държави, студенти, болногледачи, обработващи земя в съседна държава, заетите в културния сектор, в средствата за масова информация и други подобни; служителите от дипломатическите представителства и международните организации, които се ползват с дипломатически имунитет. Изключение се прави и за определен кръг спортисти, които се намират в тренировъчен процес или участват в професионални състезания, и притежават разрешение от Министерството на образованието, младежта и спорта на Словашката република.

Всички тези групи са длъжни при всяко влизане в Словакия да представят отрицателен резултат от антиген или PCR тест, не по-стар от 7 дни (досега 14 дни).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!