След задействана тревога заради Украйна в Румъния уверяват: Русия няма да ни нападне

OFFNews 10 февруари 2024 в 19:05 9345 7

Марчел Чолаку

Снимка Фейсбук

Марчел Чолаку

Руската федерация не е извършила нито едно умишлено нападение срещу Румъния и със сигурност няма и да го направи, увери премиерът на Румъния Марчел Чолаку.

Думите му са по повод получени от населението предупреждения RO-ALERT през изминалата нощ заради дронове край намиращия се в близост до румънската територия украински град Одеса.

Населението в окръг Тулча и едноименния град получи през изминалата нощ три известия чрез системата RO-ALERT за предупреждение във връзка с възможно падане на предмети от въздушното пространство в контекста на войната в Украйна. Това са първите предупреждения от този тип от началото на тази година, информира Инспекторатът за извънредни ситуации.

Жителите на Тулча бяха предупредени за възможност за падане на предмети от въздушното пространство и им беше препоръчано да вземат мерки за защита и подслоняване, ако ситуацията го налага.

В социалните мрежи редица лица от окръг Тулча заявиха, че са чували силни експлозии продължително време, но и звук от прелитащи самолети, и това ги изплашило, допълва БТА.

"Руската федерация не е направила нито едно умишлено нападение срещу Румъния и ви казвам със сигурност, че няма и да го направи, не е оправдано подобно нещо. Имаме система за борба с дроновете, която вече функционира край Дунав, особено в района на (украинския град) Исмаил. Държавата има задължението да информира, понякога това информиране ни притеснява, понякога не ни харесва. Но не е имало нападение срещу Румъния", заяви Чолаку, цитиран от "Аджерпрес" и БТА.

Той подчерта, че "Румъния никога бе е била по-сигурна от военна гледна точка, колкото сега, и никога няма да бъде по-сигурна от сега".

"Всички знаем как работи RO-ALERT, това не е първото предупреждение, но мисля, че така е правилно. Аз като гражданин, особено след Революцията (от 1989 г.), искам да бъда информиран и да знам истината. Но Румъния не е в никаква опасност да влезе във война", изтъкна още премиерът.

Румънското министерство на отбраната заяви по-рано днес, че нито един дрон не е достигнал територията на Румъния. Институцията информира, че самолети F-16 на турските военновъздушни сили са били вдигнати от авиобазата във Фетещ, Южна Румъния, за извършване на проверка на националното въздушно пространство, в контекста на новите атаки с дронове срещу украинската пристанищна инфраструктура в градовете Исмаил и Рени.

Според украинските медии при експлозиите в Исмаил са били ранени трима души, а също така са пострадали пристанищни съоръжения, пътища, камиони и леки автомобили, посочва телевизия Диджи 24.

Миналата година Румъния неколкократно съобщи, че отломки от руски дронове са откривани на нейна територия след атаки срещу украински обекти на отсрещния бряг на река Дунав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

7

демотиватор

11.02 2024 в 07:15

Нямало да нападнат, видите ли.
А Молдова (дет са румънци, без шепа миграсти рашки) не нападтаха ли и отхапаха т.н. "Приднестровие"?!

345

6

Джендо Джедев

10.02 2024 в 22:10

Младенчо,

Само един кръгъл наивник може да си мисли, че суверенни страни са "задния двор" на когото и да било, особено на Рашка. А самата Рашка ако наистина вярваше на глупостите, които си надраскал, досега щеше да е тръгнала да "освобождава" Прибалтика от нацизма. ;)

-1650

5

ob1

10.02 2024 в 21:51

еМ'Ладен, какво значи според тебе задния двор на руZия? Шибанистан се управлява от сенилен ************, но дори и орките не са чак толкова малоумни, че да нападнат член на НАТО. С каква техника ще го направят най-малкото? Т55 и Д-20? Смешник...

22548

4

dolivo

10.02 2024 в 20:16

Мдаааа, нещо нервни ми се струват Румънците

Скачат да успокоят, един вид

А истината е, че ако можеха, щяха

Ама за сега ги е страх руските апаратчици от последствията

Поддържайте натиска, докато следващото поколение апаратчици не резнат главичките на предното, заради мизерията, в която ги потапя

-1695

3

Mladen Nikoloff

10.02 2024 в 19:51

Само един кръгъл наивник може да си мисли, че ако Русия нападне балтийските страни, Румъния или България някой първо би си мръднал пръста да ни помага и второ тази помощ би била от каквото и да е значение. Никой няма да тръгне да се бие срещу Русия в задния и двор освен, ако няма абсолютна опасност за Западна Европа.
НАТО де факто приключи в момента в който Турция купи ПВО от Русия и не бяха изключени на момента. След това вече НАТО е една административна простотия и нищо повече от това.

1005

2

ПР

10.02 2024 в 19:29

Изключително добре е,че и ние сме страна членка на НАТО,иначе....РФ не смее,не може и знае,че няма нито как,нито с какво,да напада НАТО.Точка.

2099

1

Mateevk

10.02 2024 в 19:21

Русия никога няма да ви нападне, освен ако не й оставите друг избор. Така че умната!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика