След тайните затвори за гейове, Чечения започна да събира разведени двойки

ОFFNews 24 август 2017 в 18:00 14735 5

Снимка AFP

Авторитарният лидер на Чеченската република Рамзан Кадиров застана на чело на акция, която цели да обедини всички разведени двойки в страната. 

Комисия, назначена от Кадиров, твърди, че е събрала 948 двойки в рамките само на две седмици. 

Някои от отново събраните двойки обаче се оплакват, че върху тях е бил оказан натиск. Жена от разведена двойка е определила акцията като "насилие", предава Би Би Си.

Расул Успанов, секретар на Комисията за хармонизиране на брачните и семейни отношения, каза, че има случаи, при които след развода децата живеят при баща си, който се ожени отново.

"След като се намеси Комисията, мъжете ще заживеят отново с майката на децата си. Според исляма човек може да има до четири съпруги", каза той, "мъжете разбират, че е по-добре майката да живее заедно с децата си, вместо да гледа отстрани и да страда от факта, че не може да е близо до тях".

Жена, която е разведена от 12 години заяви, че би отказала, ако акцията на Комисията стигне до нея. 

"Това е насилие срещу хората", казва тя, "ако една двойка се разведе, най-вероятно това е било окончателно решение". Тя разказва, че доста често в Чечения двойките се женят на базата на препоръки, без дори младоженците да са имали какъвто и да било контакт помежду си. 

"Омъжени са, но са несъвместими - защо да ги насилвате?", пита жената.

Според друг гражданин на страната - жена на име Зарема, натискът за събиране на разведени двойки идва директно от Кадиров. 

"Ако откажете да се съберете с бившия си съпруг или съпруга, това означава, че се противопоставяте не само на религията и обичаите, но и на волята му. Ясно е, че когато сте притиснати от всички страни, трябва да се съгласите", заявява тя.

Кадиров стартира акцията с аргумента, че децата от разбити семейства са по-склонни да влязат в редиците на терористични организации. 

Групите по правата на човека обвиняват силите за сигурност на Кадиров в тежки злоупотреби, включително в отвличане и изтезания на противниците на Комисията.

Рустам Абазов, част от екипа на Комисията за хармонизиране на брачните и семейни отношения заяви, че "няма насилствени събирания, защото живеем в цивилизовано общество".

По-рано тази година руски медии публикуваха информация, която гласи, че в Чечения се помещават тайни затвори, които изтезават и дори убиват хомосексуалисти. Чеченските власти отрекоха това твърдение, а някои просто отрекоха съществуването на гейове в Чечения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

4

Крушата

26.08 2017 в 21:23

Ужас!
Хората с нетрадиционна полова ориентация не се толерират!
И държавата по всякакъв начин цели да заздрави традиционното семейство!
Каква дива средноазиатска варварщина!
И това се случва през 21 век във времената на просветена и дълбоко толерантна Европа и непостижимите в морално отношение Съединени Американски Щати!
 
X

Да помогнем на украинските деца!