След остри критики: САЩ ще приемат повече бежанци

Ружа Райчева 18 април 2021 в 12:01 1451 0

Снимка БТА

Американският президент Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън в събота обеща да увеличи тавана за броя на бежанци, които ще бъдат приети в САЩ тази година, съобщава DW.

В петък Байдън подписа заповед да запази исторически ниския лимит за прием на 15 000 бежанци годишно. Последва вълна от остри критики от адвокатски асоциации за защита на бежанците. Този таван бе определен от предшественика му Доналд Тръмп, който бе известен с негативното си отношение към мигрантите.

През февруари от администрацията на Байдън планираха да увеличат тавана за прием на бежанци до 62 500. Байдън обясни, че забавянето е дошло от натиска на силния мигрантски трафик по южната граница на САЩ с Мексико. Там през последните месеци се отчита рекорден брой непридружени деца от Южна и Централна Африка.

Програмата за прием на бежанци е отделна от тази за осигуряване на убежище за мигранти. Бежанците трябва да са одобрени от посолството на САЩ преди да могат да бъдат допуснати в страната. Мигрантите пристигат на границата и подават заявка за убежище.

Новият, по-висок таван за прием на бежанци се очаква да бъде въведен средата на май месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови