Скопие: Македонският език си е наша работа. България ни изнудва с историческата комисия

"Ако нашият напредък към ЕС зависи от историците, много трудно можем да наречем този процес европеизация"

Георги Савчев 25 октомври 2021 в 19:42 13116 3

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Никола Димитров

Македонският език и македонската идентичност са си абсолютно наша работа. Това са въпроси на македонския народ, заяви вицепремиерът за европейската интеграция на Северна Македония Никола Димитров.

Процесът на присъединяване към ЕС не може да зависи от неща, които по никакъв начин не са в нашата компетентност, например работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси. Ако нашият напредък към ЕС зависи от историците, много трудно можем да наречем този процес европеизация, каза Димитров в интервю за македонската редакция на радио "Свободна Европа".

В Договора с България точката за ненамеса във вътрешните работи е реципрочна. И в този смисъл имаме задължението да не се намесваме в българските вътрешни работи, но и България има задължението да не се меси във вътрешните македонски въпроси. Тук може би първият въпрос е правото на самоопределение и себеизразяване. И тук е този сблъсък на позициите с Договора и правната рамка, която по някакъв начин създаде договора, коментира вицепремиерът.

Политиците не могат да казват на историците какво да правят и какво да не правят. Нашата задача е да създадем позитивна обстановка за работата на историците. Проблемът в работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси е преди всичко идеята, че нейната работа трябва да бъде условие за нашия напредък към ЕС. Когато се оказва такъв натиск и такаво изнудване, не само не се създава позитивен климат, а има негативен. И затова мисля, че независимо от желанията, големият проблем в сегашната констелация от отношения, позиции и политика по въпроса е тъкмо в това. Искаме резултати от комисията по исторически и образователни въпроси, но се създава атмосфера на изнудване, заяви още Никола Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

26.10 2021 в 00:30

Сърбоман недоклатен, а аз имам ли право да съм македонец? От Струга.

2415

2

Пустиняк

25.10 2021 в 22:06

Мноо здраве от Коне Блажев(ски)! Я го сотворих македонскиот язик во манастирот у месец Аугуст 1945тата година!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика