Quantcast

Швеция закрива затвори заради липса на престъпници

Вероника Шербанова Последна промяна на 02 декември 2013 в 13:24 25049 9

Килия в най-охранявания затвор в Швеция, Снимка: Press Association Images
Килия в най-охранявания затвор в Швеция, Снимка: Press Association Images

Швеция обмисля затварянето на четири затвора, след като броят на осъдените намалял драстично, съобщи The Guardian.

Проблемът е, че броят на осъдените намалява, въпреки че според статистиката почти няма промяна в престъпността в страната, обясни директорът на затвор Нилс Оберг.

През 2011 и 2012 г. затворниците спаднаха с 6% и сега са малко над 4500 души. Подобно намаляване на броя на затворниците се очаква до края на тази и през следващата година, посочи Оберг.

Той посочи, че е изненадан от намаляването на затворниците, но се надява причината поне отчасти да е в начина, по който се управляват затворите.

Надяваме се, че усилията, които полагаме за това затворниците да не се връщат отново към престъпленията, са дали резултат.

Системата е много по-различна в сравнение с тази, която заварих, когато започнах работа през 1978 г., но не смятам, че дисциплината е намалена по някакъв начин, категоричен е Кенет Густафсон, който работи в затвор на 130 мили от Стокхолм.

Когато започнах, фокусът беше върху хуманното отношение към затворниците. С тях се отнасяха добре, дори някои биха казали твърде добре. След няколко случая на бягства през 2004 г. обаче, трябваше да наблегнем върху сигурността, но хуманното отношение не се промени, допълни Густафсон.

Причина за намаляването на броя на затворниците може да е и програмата за подкрепа на бивши затворници в Швеция. В нея е включена не само пробация и наблюдение на бившите затворници, но и програми за помощ при употреба на алкохол и наркотици или склонност към насилие. Към тези програми работят над 4500 доброволци.

Тази програма помага на бившите затворници успешно да се реинтегрират. В Швеция силно вярваме в концепцията за реинтеграцията. Има много хора, които не могат или не искат да се променят. Но моят опит показва, че много от затворниците искат да се променят и ние трябва да направим всичко възможно това да се случи, категоричен е Густафсон.

Шведските затвори имат репутацията на либерални и прогресивни. Дотолкова, че през 2005 г. Саддам Хюсеин поиска да бъде прехвърлен в шведски затвор, докато чака процеса срещу него. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2015 в 16:54

Тaм нaистинa имa по-добри мехaнизми от нaшите в 4-те подрaзделения нa влaсттa... Но мен ме впечaтлявa товa, че нито тaзи стaтия, нито стaтиите в шведскaтa пресa изяснявaт кaкво точно ще се случи именно в прaвоохрaнителен сегмент. Товa, че ще се зaкривaт зaтвори в никaкъв случaй не ознaчaвa, че нямa дa имa гетa от съвременен тип в Скaндинaвия и зaпaднa Европa - уж нормaлни квaртaли, където обaче сa нaблъскaни имигрaнти, студенти и бивши зaтворници. Зa дa оцелявaт едните се рaзкривaт двойно повече рaботни местa зa пaтрулирaщи полицaи. Товa не знaя колко повишaвa сигурносттa, но поне мaлко, дa... И рaзберете: скaндинaвците не обичaт дa създaвaт безрaботицa ;)

29.03 2015 в 00:29

Какво точно да направя за да попадна в този затвор???

28.03 2015 в 22:14

Най-малкото икономическо неравенство в света е в Щвеция..
Тук е от най-големите..

02.12 2013 в 22:38

Можем да им помогнем - да експортираме затворници за Швеция!

02.12 2013 в 15:11

Дедо попе,
бях един от първите заминали за Германия след падането на завесата и имам преки наблюдения. Сегашната Германия е много, много по- зле от тогавашната. Емигрантската пасмина не може да бъде превъзпитана. Разбира само от тояга.
Някой целенасочено разгражда правоохранителната система на Швеция. Както разградиха нашата, а и германската. Ако шведите продължат по този път, скоро ще гризнат дръвцето.

02.12 2013 в 14:48

Намалял е броят на осъдените НА ЗАТВОР, а не изобщо. Явно там познават и други методи за превъзпитание и ги използват, когато е уместно. За да говорим за проблем по тяхната правоохранителна верига първо трябва да видим нашето си ниво на престъпност, което е доста пъти над тяхното. Ирасте, въпреки препълнените затвори.

02.12 2013 в 14:36

Грешна логика , човече... Преди да се изявяваш като прогносик , трябва извървиш доста дълъг път , а ти явно си падаш по покоя.

02.12 2013 в 14:16

Нивото на престъпността оставало същото, но броят на осъдените намалявал. Значи броят на неосъдените престъпници се увеличава. За да има повече ненаказани престъпници, има проблем някъде по правоохранителната верига.
Скоро шведската идилия ще свърши.

02.12 2013 в 14:09

Кухльо.